Vandstæren er en sjælden fugl i Danmark, men efter Roskilde Kommune har fået lagt sten ud og lavet bugtninger i Langvad Å (fra Sankt Hans til Store Kattinge Sø), er der kommet fine betingelser for, at den kunne finde på at yngle.

Kommunens biologer prøver at hjælpe til ved at få opsat vandstære-huse. Og når de nu er i gang, så prøver de at lokke fuglen til ca. 25 andre steder i kommunen.

På billederne er de ved Lindenborgvej, hvor tømreren sætter huset op inde i røret, der fører åen under vejen.

Klare vandløb med god strøm og stenet bund er vandstærens foretrukne sted at søge føde. Dem har de fundet frem i hele kommunen.

I det nordlige Skandinavien yngler arten gerne på små afsatser i klipperne langs elvene. Så der er mangel på naturlige redepladser i Danmark. Derfor er redekasser et godt alternativ.

Dansk Ornitologisk Forenings lokalgruppe har lovet at holde øje med, om vandstæren begynder at bruge redekasserne.

Hvis du ser en vandstær, kan du indtaste oplysningerne på hjemmesiden arter.dk.

Om vinteren er der 500-1000 vandstære i Danmark. Det er fugle, der kommer flyvende fra Sverige og Norge. Men man kender kun til 3-6 par, der yngler her i landet. Dem kommer der forhåbentlig flere af.

Vandstæren er faktisk slet ikke en stær, men tilhører sin egen familie. Den er dog på størrelse med en stær og er en buttet, mørkebrun fugl med hvidt bryst og kort hale.

Ofte sidder den på en sten eller gren ved et vandløb, mens den vipper gumpen op og ned. Det gør vandstæren let genkendelig.

Læs her. 

Pressefoto Roskilde Kommune