Boligkøb og -salg finder sted hver eneste dag, og for langt de fleste følger derfor også en tilstandsrapport, der klarlægger boligens stand og behov for forbedringer. Men selvom mange har stiftet bekendtskab med tilstandsrapporten, er det de færreste, der ved, hvad man selv kan gøre for at udbedre typiske skader og dermed opnå en bedre rapport og i sidste ende salg.
Mere end 60 pct. af den danske befolkning har fået udarbejdet en tilstandsrapport i forbindelse med køb og salg af bolig. Sådan viser en ny undersøgelse fra Megafon, foretaget på vegne af EBAS, der udbyder energi og ejendomsrådgivning, og som hvert år udarbejder 40.000 boligrelaterede rapporter til danskerne. Og for de fleste har tilstandsrapporten resulteret i en uventet skade eller to, der kunne være undgået, hvis sælger havde været opmærksom på det.
Men faktisk er det muligt at være forberedt med en førsynsrapport, der lader en byggesagkyndig gennemgå boligen fra top til tå forud for tilstandsrapporten og dermed giver en indikation af, hvad man bør være opmærksom på og kan overveje at få ordnet for en bedre rapport. En mulighed som 46 pct. af danskerne er villige til at takke ja til. Bo Halm Andersen fra EBAS guider til, hvor de typiske skader opstår, og hvordan man undgår dem.
– Man kan selv gøre en masse for at forbedre sin tilstandsrapport, men det er de færreste, der ved, hvad man skal være opmærksom på. Ofte er skader med karakteren K0 og K1 kosmetiske, mens K2 og K3, er skader, der vægter tungt i den endelige vurdering og derfor dem, som er gode at få styr på, før tilstandsrapporten udarbejdes, forklarer Bo Halm Andersen, byggesagkyndig hos EBAS.
1. Skub løse teglsten på plads
Løse teglsten på taget ender som regel som en K3-skade på tilstandsrapporten, da de giver risiko for fugt- og vandskade i boligen, hvis det fx regner ind. Men med den rette teknik, kan du ofte skubbe de løse tegl på plads igen, og dermed undgå anmærkninger på tilstandsrapporten.
2. Husk sokkelristen
Sokkelristen ses ofte ved ældre boliger som ventilation til kælderen eller murværk. For at undgå indtrængning af fugt, skal sokkelristen være hævet mindst 10 cm fra det omkringliggende terræn. Overholdes dette ikke, risikerer man en K3 på tilstandsrapporten. Overvej derfor at få en murer til at grave ud og dermed sikre afstanden mellem terræn og rist samt en K3’er mindre på rapporten.
3. Utætte fuger
Utætte fuger på badeværelset kan resultere i alvorlige fugtskader, hvis vandet trænger ind i gulv- eller vægkonstruktionen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på fugernes tilstand og udskifte dem, hvis de er revnet, krympet eller ser ujævne ud. Bo Halm Andersen anbefaler, at elastiske fuger genopfriskes ca. hver femte år for at bevare optimal funktion.
4. Udskift fliser
Ligesom de utætte fuger, er det vigtigt at være opmærksom på eventuelle knækkede fliser på badeværelset, da det kan føre til langvarige fugtskader og dermed store udgifter for de kommende købere. Ofte vil en flækket flise resultere i en K3 på tilstandsrapporten, så derfor kan det sagtens betale sig at gennemgå badeværelset, inden den byggesagkyndige kommer forbi.
5. Rens din tagrende
En mindre, men stadig væsentlig detalje ved boligens helhedsindtryk, er tagrenderne. Det kan nemlig resultere i en anmærkning på tilstandsrapporten, hvis tagrenden er fyldt med skidt og blade, så regnvandet ikke kan løbe igennem. Render og nedløb skal være intakte, og med en simpel rensning ved egen håndkræft eller professionel hjælp, slipper du for problemerne.