Det spirer frem med mikroaktivisme i de danske haver – flere og flere haveejere vil gerne gøre en forskel for biodiversitet, vild natur og miljøet hjemme i haven. Det oplyser Haveselskabet i en pressemeddelelse.
Mens politikerne diskuterer vindmølleparker, flyafgifter og andre måder at mindske klimaaftrykket, er danske haveejere bogstavelig talt klar til at tage skovlen i egen hånd og selv gøre en indsats for klima og miljø. Det mærker man i Haveselskabet, hvor et stigende antal medlemmer henvender sig for at høre, hvad de kan gøre i egen have.
Haveselskabets haverådgivning får spørgsmål om alt fra vandforbrug og regnvandsløsninger til insektvenlige planter og kompostløsninger. Også på Haveselskabets hjemmeside ses en øget trafik på faglige artikler, der handler om bæredygtige og klimavenlige tiltag i haven som eksempelvis bedplaner over tørketålende planter, der ikke kræver meget vanding.
– Mange ringer til vores haverådgivning med spørgsmål til de her ting. Især den tørre sommer sidste år har fået mange til at tænke over, hvordan de indretter haven – både så den kan modstå ekstreme vejrforhold, og så den tager hensyn til dyreliv, biodiversitet og i det hele taget indrettes med omtanke for klima og miljø, fortæller Louise Møller, der som havefaglig rådgiver i Haveselskabet er i tæt kontakt med medlemmerne.
Haveselskabet har for nyligt undersøgt haveejernes forbrugsvaner og interesser i haven, og her svarer 42 procent, at deres favoritområde i haven er ‘dyreliv og biodiversitet’. Og 91 procent svarer, at de betragter deres have ‘som bæredygtig og dyrker den med omtanke for miljøet’.
Haveklima på Cph Garden
Det stigende fokus på bæredygtighed i haven kan også mærkes, når Haveselskabet den 20.-23. juni afholder Cph Garden – et af Europas største haveshows, hvor førende havefolk viser de nyeste og største trends fra ind- og udland. Her er natur og klimahensyn et gennemgående tema – også i de otte showhaver, hvor havedesignere giver deres bud på fremtidens haveliv. Bl.a. biolog og haveforfatter Katrine Grace Turner designer en showhave med plads til vild natur, Lise Bollhorn og Erik Dam skaber en have indrettet til at modstå fremtidens klima med vådere vintre og mere tørre somre, mens Mads Boserup Lauritsen og Anne Tange fra TagTomat i deres showhave bl.a. har fokus på grønne fællesskaber og upcycling.
– Vi kan se, at flere og flere søger i vores guides til at lave regnvandsløsninger og skabe biodiversitet igennem små grønne åndehuller på deres altaner og terrasser. Det er fedt at se, at folk rådgiver hinanden med klimasmarte løsninger, og den tendens er blot øget de seneste år. Jeg fornemmer at 2019 bliver året, hvor kompostbunken så at sige vendes, og folk tør lade hele naturens univers komme ind i haveverdenen, siger Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat.
Han vil i sin showhave vise eksempler på, hvordan man kan tiltrække småkryb og fugleliv ved bl.a. at plante tæt, undlade at klippe for meget ned og at lade afklip formulde i stedet for at fjerne det.
Fire gode råd: Kom godt i gang
Og haven er et rigtig godt sted at starte, hvis man gerne vil bidrage til klimakampen i sin egen have og styrke naturen og biodiversiteten, for der er rigtig meget, man selv kan gøre netop her, siger Louise Møller. Men en stor del er stadig i tvivl om, hvordan de kan gøre en forskel, viser de mange henvendelser til Haveselskabet. Til de haveejere, der gerne vil i gang og gøre en indsats for klima og biodiversitet i haven, har Louise Møller fire gode råd:
Få en regnvandstønde – det er en nem måde at komme i gang, og det kan nedsætte dit forbrug af vand fra hanen markant.
Vælg robuste planter, som passer til de naturlige forhold i haven – så arbejder du ikke imod naturen og skal ikke vande og gøde mere end højst nødvendigt. Har du en naturligt tør jord, er tørketålende planter en god idé – og omvendt, hvis haven har en naturligt våd jord.
Stop brug af sprøjtemidler, hvis du vil beskytte miljøet og give biodiversiteten bedre vilkår.
Lad et hjørne af haven stå vildt med ukrudt og kvas – det er godt for dyrelivet, og visne blade binder også CO2.