Samarbejde mellem bibliotek og kræftrådgivning i Roskilde Kommune skaber rum for de dybe og meningsfulde samtaler
Når livet tager en uventet og ofte hård drejning, kan det være vanskeligt at finde en måde at bearbejde de følelser og tanker, der følger med. For mange kræftramte og deres pårørende kan det være en overvældende udfordring at navigere gennem diagnoser, behandlinger og den mentale belastning, som sygdommen medfører. I sådanne situationer kan læsning være en mulig form for lindring og i bestræbelserne på at bringe denne mulighed ud til nogle af dem, der har allermest brug for det, har Roskilde Bibliotekerne indgået et samarbejde med Kræftrådgivningen i Roskilde.
I løbet af foråret udskiftede to bibliotekarer fra Roskilde Bibliotekerne biblioteksrummet med Kræftrådgivningen i Roskilde med det formål at rykke ud til kræftramte borgere og pårørende og tilbyde samtaleformatet, guidet fælleslæsning.
“Guidet fælleslæsning kan skabe et frirum og fællesskab for borgere, der er berørt af kræft. I Roskilde Kommune er der en politisk ambition om at understøtte en stærkere læsekultur, og her benytter vi netop guidet fælleslæsning i mange sammenhænge og partnerskaber, hvor vi ønsker at bygge bro mellem litteraturen og en særlig borgergruppe. Det er en af årsagerne til, at vi har etableret et samarbejde med Kræftrådgivningen i Roskilde,” fortæller Christian Lauersen, der er Kultur-, Biblioteks- og Idrætschef i Roskilde Kommune.
Rum til nærvær og refleksion
Guidet fælleslæsning foregår i små grupper og typisk på den måde, at en novelle og et digt læses højt af en bibliotekar, der er uddannet læseguide. Undervejs holder bibliotekaren pauser i oplæsningen, hvor der tales om, hvad der er blevet læst, og hvad teksten har vækket hos den enkelte.
“Der bliver skabt rum til nærvær og refleksion, når både læseguiden og deltagerne deler historier og tanker med hinanden. Vi bruger litteraturen som en samtaleåbner. Deltagerne, der har været med til de guidede fælleslæsninger, fortalte efterfølgende, at de kunne mærke, at højtlæsningen hjalp dem til at blive bedre til at koncentrere sig og føle nærvær – og flere af dem har selv givet sig i kast med både noveller og digte som lystlæsning, efter de har deltaget i guidet fælleslæsning”, siger Christian Lauersen.
Læseforeningen i Danmark har tidligere undersøgt effekten af at deltage i en læsegruppe, og studiet viste, at højtlæsning har en signifikant positiv effekt på stress, angst og depression. Det var også en af grundene til, at Kræftrådgivningen ønskede at udbyde guidet fælleslæsning med en uddannet læseguide.
“Kræftrådgivningen er for alle, som er berørte af kræft. Det er både syge, pårørende og efterlevende. Med guidet fælleslæsning har vi mulighed for at tilbyde dem et trygt frirum, hvor samtalen samtidig handler om noget meningsfulgt. Og det har vist sig, at der opstår et fortroligt rum, selv om deltagerne ikke kender hinanden i forvejen”, fortæller rådgivningsleder Jane Elze Sannung fra Kræftrådgivningen i Roskilde og forklarer, at alle faste medarbejdere og nogle af de frivillige selv prøvede en guidet fælleslæsning, så de kendte til konceptet.
Både Kræftrådgivningen i Roskilde og Roskilde Bibliotekerne påregner at sætte konceptet i drift og tilbyder det igen til efteråret. I Næstved Kommune arbejder biblioteket og Kræftrådgivningen også på at oprette et lignende tilbud.
Flere af bibliotekarerne i Roskilde Kommune er uddannet læseguider, så de kan afholde guidede fælleslæsninger. Roskilde Bibliotekerne har også indgået samarbejde omkring guidede fælleslæsninger på plejehjem, for Sundhedscentrets personale og i INSP Roskilde.