Alt for ofte bøjer politikerne nakken for folkestemningen, og det gør det besværligt for de virksomheder, der arbejder for den grønne omstilling. Det kræver alt for store politiske kampe, når virksomheder ønsker at etablere f.eks. parker for vind- og solenergi, affaldshåndtering eller jordrensningsanlæg.
Så klart lyder det fra Christian Christensen, der er adm. direktør og stifter af virksomheden Solum i Hedehusene ved Roskilde. Solum komposterer hvert år cirka 120.000 tons have- og parkaffald, som indgår i selskabets produktion af 350.000 tons brugbare jordprodukter, som blandt andet bruges til etablering af foldbold- og golfbaner.
“Hvis vi som samfund vil den grønne omstilling nytter det ikke noget, at alle kun bakker op, så længe de ikke selv skal være nabo til den grønne industri, som skal sikre en grønnere og mere cirkulær økonomi. Politikerne bliver nødt til at have modet til at bakke op om de grønne virksomheder, der f.eks. har brug for plads til at arbejde med disse ting,” siger Christian Christensen.
Var en naiv idealist
Han stiftede Solum tilbage i slutningen af 1980’erne, fordi han med en landmandsuddannelse og erfaring som planteskoleejer var optaget af, hvordan vi kan skabe en bedre og mere sygdomsfri jordbund til at plante træer og dyrke afgrøder og græstæpper. Solum betyder jordbund på latin.
“Dengang var jeg vel nok en naiv idealist, som var 20 år for tidligt ude med tankerne om cirkulær økonomi og en langt mere bæredygtig tilgang til det at arbejde med jord. Men i dag har vi en blomstrende forretning, hvor vi blandt andet leverer jord til alle danske superligastadions og vel 90 pct. af landets golfbaner, så de kan få de bedste græstæpper at dyrke deres sport på,” fortæller Christian Christensen.
Omsætningen i Solum ligger i dag på den gode side af 100 mio. kr. om året, og selskabet har et fornuftigt overskud på bundlinjen. Den oprindelige forretningside bygger på, at Solum aftager forskellige affaldsprodukter fra haver og parker fra de kommunale genbrugsstationer. Herefter komposterer Solum materialerne på en måde, så de bagefter kan levere specialjord til alt fra fodbold- og golfbaner til rosenjord og havemuld.
Blandt landets førende
Sidenhen har selskabet også udviklet f.eks. biogasanlæg, som Solum også sælger, ligesom selskabet sammen med en tysk forretningspartner er langt med planerne om en plasticsorteringsanlæg til 350 mio. kr. Dertil kommer, at Solum aktuelt har investeret i en helt særlig robot, der kan sortere byggeaffald. Denne robot forventes i drift i fjerde kvartal 2023 på selskabets anlæg i Roskilde.
“Vi er i dag en virksomhed, som arbejder bredt inden for den grønne omstilling. DNA’et i virksomheden er fortsat idealismen og en tro på, at det faktisk er muligt at bygge en forretning op, som gør verden til et bedre sted. I dag er vi en af landets førende virksomheder indenfor det grønne område. Og vi arbejder stadig på at tage de næste cirkulære fremskridt,” siger Christian Christensen.
I de knap seneste fem år har Solum brugt Sparekassen Sjælland-Fyn som bankforbindelse. Skiftet skete i forbindelse med, at Christian Christensen måtte købe en kapitalpartner ud af selskabet.
“Jeg havde i den forbindelse brug for et pengeinstitut, som både troede på vores vækstplaner, og som samtidig var i stand til at være der med gode råd og beslutningskraft, når der er brug for det. Og jeg er faktisk utrolig glad for samarbejdet med Sparekassen Sjælland-Fyn. Det har vist sig at være en stærk finansiel samarbejds- og sparringspartner,” siger Christian Christensen.
Om Solum
Solum er en førende dansk virksomhed indenfor genanvendelse. Selskabet er Danmarks største leverandør af jordprodukter, en specialiseret entreprenørvirksomhed på det grønne område og udviklingshus for bæredygtige løsninger til anlæg, byggeri og energi. Selskaberne Aikan A/S og Biovækst A/S er også en del af Solum Gruppen, som tæller mere end 30 medarbejdere.