De to folketingskandidater i storkreds Sjælland, Mette Gjerskov (S) og Trine Mach (SF), opfordrer kommunerne på Sjælland til at følge Roskilde og droppe flyselskaber, der ikke har styr på løn- og arbejdsvilkår.
Tidligere minister, folketingsmedlem Mette Gjerskov (S) og folketingsmedlem Trine Mach (SF) har begge ytret sig meget kritisk om Ryanairs vilkår for medarbejderne. De bakkede op om overborgmester Frank Jensen, da han tidligere på foråret blev kritiseret af flyselskabet. Det skete, fordi Københavns Kommune valgte at sige fra overfor kommunalt betalte rejser, hvor der ikke “var styr på løn- og arbejdsvilkår”. Begge partier har på Christiansborg længe i fællesskab bekæmpet social dumping.
– Regeringen har netop fremlagt endnu en pakke i kampen mod social dumping. Nu laver vi en egentlig lov mod social dumping. Jeg synes vi siger det klart: som socialdemokrat vil jeg ikke se passivt til, at danskere går arbejdsløse, mens udlændinge skal hutle sig igennem til elendig løn. Nu beder vi alle de sjællandske kommuner om at være med, siger Mette Gjerskov.
– Vi har SF’s side kæmpet rigtig meget for at styrke indsatsen mod social dumping. Det er rigtig vigtigt med kommuner, der nu også kaster sig ind i kampen. Vi skal bruge de økonomiske muskler, som de offentlige indkøb er, til at vælge leverandører med ordentlige løn-og arbejdsvilkår og sige nej til løntrykkeri. Så presser vi jo leverandører til at få styr på sagerne, siger Trine Mach.
København, Århus og Odense kommuner har meldt ud, at de ikke ønsker at købe rejser hos flyselskaber, der ikke har styr på løn- og arbejdsvilkår. Og nu opfordrer de to politikere til, at de sjællandske kommuner får tjekket egen praksis og melder sig på holdet.
– Vi ved jo godt her på Sjælland, hvor stort et pres der er på danske lønmodtagere i en række brancher, fordi nogle arbejdsgivere hyrer underbetalt udenlandsk arbejdskraft ind. I Roskilde havde vi problemer, da affaldsselskabet KARA byggede nyt – det kunne en lov have hjulpet mod. Danske lønarbejdere presses væk. Det vil vi da ikke finde os i – man skal arbejde på danske løn- og arbejdsvilkår, nå man arbejder i Danmark, siger Mette Gjerskov.
– Og det gælder også de flyselskaber, som det offentlige køber rejser hos. SF har netop opfordret både Folketinget selv og staten til at få tjekket praksis. Vi ved jo godt, at ansatte i flybranchen også er ekstremt pressede af aggressive lavprisselskaber, der lover guld og grønne skove men hvis ansatte arbejder på elendige vilkår, også med svækket passagersikkerhed til følge, siger Trine Mach.
Mette Gjerskov og Trine Mach er begge to voldsomt overraskede over den i deres øjne aggressive kampagne, som Ryanair indledte mod borgmester Frank Jensen, da han som den første meldte, at han ikke ønskede at købe rejser hos Ryanair.
– Det er stærkt ubehageligt at opleve, at et pengestærkt udenlandsk privat firma indleder annoncekrig mod en demokratisk valgt borgmester her i Danmark, siger Mette Gjerskov.
– Tænk at tro, at man kan skræmme folkevalgte til at købe sine ting ved at hænge politikere offentlig ud. De skal vist have læst lidt på lektien om, hvem det er der bestemmer i et demokrati, siger Trine Mach.