I København kan man både komme forbi eller booke en baristacykel, der serverer en kop kaffe ud over det sædvanlige. Bag baristacyklerne står Kaffe Karma, en socialøkonomisk virksomhed der både sætter kaffe og karma i højsædet. Kaffe Karma har i øjeblikket 40 ansatte som er socialt udsatte, der indgår i de daglige vagtplaner ved baristacyklerne, og der er pt. tilknyttet omtrent 35 frivillige.

Nu er Kaffe Karmas første baristacykel kommet til Roskilde, og for at sprede både den gode kaffe og karma i Roskilde, har Erhvervsforum Roskilde indgået et tæt samarbejde med den socialøkonomiske virksomhed. Det betyder, at Erhvervsforum hjælper med etableringen i Roskilde og samtidig er man også en af de første kunder hos Kaffe Karma. Erhvervsforum har nemlig købt 5 gavekort á 2 timers baristacykel ved arbejdspladsen. Gavekortene bruges i en konkurrence blandt alle abonnenter på Erhvervsforums nyhedsbrev. ”På den måde kan vi få markedsført Kaffe Karma via avisannoncer og annoncer på de sociale medier samtidig med at vi forhåbentlig får flere abonnenter på vores nyhedsbrev”, siger Martin Sattrup Christensen, der er direktør i Erhvervsforum Roskilde.

En god kop kaffe på rette tid og sted kan gøre underværker

Ved baristacyklerne kan du få en kop kvalitetskaffe der både er bæredygtig og brygget med omhu og kærlighed. Baristacyklerne opereres af et team af frivillige og ansatte, der samarbejder ud fra filosofien om, at en god kop kaffe på rette tid og sted kan gøre underværker. Muligheden for at udvikle livsmestring og meningsfuld beskæftigelse, samt følelsen af at bidrage og blive anerkendt for sin indsats, kan for mange skabe tro på egne evner, og være første skridt ud på arbejdsmarkedet. Det er kernen af Kaffe Karmas arbejde, der samler både kaffeentusiaster, hjemløse og psykisk sårbare om den gode kop kaffe. En stor del af det at skænke den gode kop kaffe indebærer derfor, at alle ansatte og frivillige gennemgår en barista-medhjælper uddannelse. Alle frivillige bliver desuden oplært i psykosocial støtte og førstehjælp, og har til opgave at fungere som støtte til den ansatte ved baristacyklen.

”Kaffe Karma startede for 2 år siden med at køre en cykel rundt til kræmmermarkeder. Nu er det systematiseret og kører professionelt, og vi kan se at det har en enormt positiv effekt. De ansatte får en arbejdsidentitet og stolthed, samtidig med at de tjener deres egne penge og har mulighed for løbende opkvalificering”, siger Miechael Hansen der står bag Kaffe Karma.

Ud over baristacyklerne, har Kaffe Karma også en online shop, hvor man både som virksomhed eller privat kan bestille gavepakker og kvalitetsprodukter. Produkterne leveres med budcykler og ligesom ved baristacyklerne, ansættes socialt udsatte til både pakkearbejdet og cykelleveringen. Selve pakkearbejdet foregår på botilbud for psykisk sårbare, herberg m.m.

”Vi opererer på flere forskellige områder, og vores online shop er en mulighed for at involvere mennesker, der måske ikke føler sig tilpasse ved at drive baristacyklerne og have meget social kontakt. Derved kan arbejdet foregå hvor de bor, samtidig med at de stadig bliver en del af et arbejdsfællesskab”, fortæller Miechael Hansen.

Et stærkt virksomhedsnetværk skal bane vejen i Roskilde

Gennem arbejdet ved Kaffe Karma sker en arbejdsafklaring, der sammen med Kaffe Karmas virksomhedsnetværk hjælper de ansatte videre på arbejdsmarkedet i beskæftigelse. Kaffe Karma er en virksomhed som ansatte såvel som frivillige skal være stolte af være en del af, men er også brobygger mellem større virksomheder og socialt udsatte i småjob. Derfor er virksomhedsnetværket en stor del af Kaffe Karmas arbejde, og af samme årsag er de i forbindelse med deres etablering i Roskilde blevet medlem af Erhvervsforum Roskilde, og har indgået samarbejder med Roskildebaserede Coro Co-lab og JKS Vikarbureau.

”Vi oplever at virksomheder gerne vil tage socialt ansvar, men at der også kan ligge et administrationsarbejde og til tider en berøringsangst, der kan vanskeliggøre processen. Derfor arbejder vi på at skabe stærke virksomhedsnetværk i både Roskilde og Køge, hvor vi er ved at etablere os”, fortæller Miechael Hansen.

Samarbejdet med JKS Vikarbureau i Roskilde har til formål at gøre det nemt for virksomhederne, ved at agere mellemled og varetage administrationsarbejdet. Det samlede virksomhedsnetværk med Erhvervsforum Roskilde, Coro Co-lab og JKS Vikarbureau skal hjælpe med at skabe kontakt mellem Roskildes virksomheder og Kaffe Karmas ansatte, og bidrage til at oplyse om, hvordan man kan lave socialt arbejde. Kaffe Karma er i øjeblikket ved at opbygge et frivilligsekretariat i Roskilde, og søger pt. frivillige. Arbejdet består af 3 timers vagter i dagtimerne og i weekenden, og Kaffe Karma sørger for alt den nødvendige oplæring.

 

Pressefoto