Genbrugstrenden er ikke til at komme udenom – og noget tyder på, at genbrugsfund også er blandt danskernes julegaveønsker.

Ifølge DBAs Genbrugsindeks har hver anden dansker ikke noget imod at få en secondhand-gave. Alligevel er det kun 3 ud af 10 danskere, der tør give en brugt gave. Men familien Zehngraff fra Nordsjælland er blandt dem, der ikke tøver med at købe julegaverne brugt.

Herfølges spillertrøje fra det legendariske mesterskab med John “Faxe” Jensen i 2000. Førsteoplaget af den sjældne vinylplade fra David Bowie, som du ikke længere kan få. Vintage-møblet fra Børge Mogensen, som er mere unikt end noget, du kan købe fra nyt. Eller tre kilo BRIO legetøj, som du kan få til en brøkdel af nyprisen. Lysten til at få fingrene i lækre genbrugssager er stor hos danskerne – også juleaften, når gaverne pakkes op. 46 procent af danskerne har nemlig ikke noget imod at få en gave, som er købt secondhand. Det viser et nyt Genbrugsindeks, som DBA står bag.

Og glæden ved at modtage en genbrugsgave er endnu mere udpræget hos børnefamilier, hvor 55 procent angiver, at de ikke har noget imod at få secondhand-gaver.

Genbrugsvaner smitter positivt af på vores gavementalitet.
Ifølge DBAs Genbrugsindeks har 56 procent af danskerne købt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder. Og danskernes genbrugsglæde påvirker vores indstilling til gaver, forklarer Sofie Folden Lund, der er kommunikationschef hos DBA: “Vi kan se en stigende tendens til, at danskerne køber brugt, og det smitter også positivt af på vores forhold til gaver. Vi køber mange forskellige brugte ting til os selv, og derfor har vi hellere ikke noget imod at pakke en gave op, som ikke har et byttemærke på. Det kan give en lige så stor glæde – hvis ikke større – at få en helt unik, vintagesmykke i gave, eller en bestemt vare, som er udgået af produktion, hvor man kan se, at der er lagt tanke og energi bag gavekøbet.”

Men selvom genbrugsgaver bliver glædeligt modtaget af knap 5 ud af 10 danskere, er det kun 3 ud af 10 danskere, der kunne finde på at give en gave, som er købt brugt. “Det er ærgerligt, at så mange holder igen med at give brugte gaver. Især når vi kan se, at mange danskere finder stor glæde ved genbrug i hverdagen. Men det bunder i, at vi blandt andet er bange for modtagerens reaktion. Vores undersøgelse fra sidste år viser, at hver femte af os er nervøse for, at modtageren ikke bryder sig om brugte gaver,” siger Sofie Folden Lund.

Flere vil købe gaven brugt fremover.
Men ifølge Anne Skare, der er fremtidsforsker hos Future Navigator, kan vi på sigt godt forvente, at det bliver mere legitimt at købe gaven på en online markedsplads eller loppemarkedet. Og det skyldes helt enkelt, at genbrug generelt forventes at blive mere socialt accepteret. “Jo flere mennesker, der gør det, jo mere ok bliver det. Så når dine venner begynder at gøre det, så bliver det også mere socialt accepteret. Der er ingen social slagside længere i forhold til genbrug. I dag signalerer genbrug ikke længere fattigdom eller mangel på ressourcer. I dag signalerer genbrug sund fornuft,” forklarer Anne Skare.

Familie ligger brugte gaver under juletræet.
En af de familier, der virkelig har taget genbrugstrenden til sig og giver brugte gaver til hinanden, er 38-årige Camilla Zehngraff, der bor i Nordsjælland med sin mand og tre døtre, tvillingerne Isolde og Petrea på 9 år og Sally på 4 år. “Jeg elsker at købe brugte ting til en god pris. Og idéen om, at julen ikke behøver at koste det hvide ud af øjnene, tiltrækker mig enormt, så derfor vælger jeg også at købe genbrugsting til børnenes pakkekalender og som julegave,” siger Camilla Zehngraff.

Børnene har tidligere fået brugt tøj, spil og legetøj i gave. Og for Camilla Zehngraff har det været et bevidst valg at lære sine børn, at brugte ting har en værdi: “Vores piger er vokset op med, at det er mere end ok at købe brugte ting, og at man skal værdsætte de ting, de får, om de er brugte eller nye.”

Camilla Zehngraff er også vild med at købe brugte ting til sig selv. Senest var hun på jagt i en genbrugsbutik, hvor hun købte en sort pailletkjole, som hun skal have på til årets første julefrokost. Kjolen er fra InWear og kostede 55 kr. Sidste år fik Camilla Zehngraff et Bjørn Wiinblad fad, som hun havde ønsket sig i julegave. Og til sin mand gav hun et par smukke manchetknapper, som hun havde købt på et loppemarked i Paris til 125 kr.

5 gode idéer til secondhand-gaver, der vil hitte under juletræet.
Hvis du kunne tænke dig at glæde én, du kender, med en secondhand-gave i år, så læs med her, hvor DBA Guide har fået to loppehajer til at udvælge de bedste genbrugsfund, som, de spår, vil være et hit under juletræet i år.

Den ene genbrugsentusiast er tech-eksperten John G. Pedersen, der skriver for DBA Guide om det fedeste retrotech, mens vintagemode og genbrugs-boligtrends er spidskompetencen hos DBA Guides anden ekspert, Cindie Dahl Hjort.

1. Et smykke med kærlighed – til hende, der elsker at smukkesere sig med historie.
En vintage-ring er en oplagt gaveidé. Fingerringe i god kvalitet kan holde flere generationer, og derfor skinner de fleste som nye, selvom du køber dem brugt. Samtidig bærer ringene ofte på en god historie, da flere af smykkerne er arvestykker, der oprindeligt er foræret i et kærlighedsøjeblik. Hver gang gavemodtageren tager et glimt ned på sin “nye” ring, vil hun altså blive mindet om en personlig historie, og om en unik gave, hun fik af dig.

På DBA er der 2.600 fingerringe til salg og langt over halvdelen koster under 500 kroner.

2. Clockradioen til soveværelset – til parret, hvor smartphonen fylder for meget i soveværelset.
Elektronik er ifølge DBAs nye Genbrugsindeks den tredje mest populære genbrugsvare, og hvis du leder blandt de mange forskellige tech-ting til salg, vil du indimellem få øje på gode minder fra fortiden. En af dem er denne clockradio, som ikke bare bringer nostalgi til hjemmets indretning. Radioen er også oplagt som gave til dem, der er blevet for afhængige af deres smartphones i soveværelset. Med en clockradio kan man lade smartphonen blive udenfor soveværelset, så den ikke forstyrrer nattesøvnen – eller romantikken.

For mellem 350-499 kroner, alt efter stand, kan du finde en retro-fed clockradio, der både kan vække dig med “BEEP BEEP BEEP” eller den lokale radiostation. På DBA er der lige nu 157 clockradioer til salg.

3. Lys, der varmer – til ham eller hende, der ønsker sig noget ekstravagant til boligen.
Ifølge DBAs nye Genbrugsindeks er møbler det mest populære at købe brugt – herunder lamper. Og en af fordelene ved at gå på lampejagt i genbrugsmarkedet er, at du kan være heldig at finde udgaver, der ikke længere produceres.

Den største besparelse opnår du ved at købe designerlamper. For eksempel kan du købe Verner Pantons flotte Flowerpot-lampe til priser fra 450 kroner på DBA, mens priserne starter fra 1.200 kroner, hvis du erhverver lampen fra ny.

Den slags lampe, der dog giver allermest mening at købe brugt lige nu, er krystallamper. De er nemmest at finde brugt, og de tilføjer noget ekstravagant og hyggeligt til boligen. Krystallamper passer både ind i hjem, der er indrettet med vintagemøbler og moderne møbler. På DBA starter priserne for en krystallampe fra 400 kroner.

4. Forstærkeren fra 70’erne er stadig moderne – til parret, der går op i god lyd og godt retrodesign.
I 70’erne skulle et stereoanlæg se ud af noget. Store knapper og et fremtrædende, lysende display var noget, der blev lagt mærke til. Trenden for nutidens musikanlæg er, at de skal være små og ikke fylde for meget i hjemmet. Men nogle vil mene, at de gamle forstærkere har en mere varm lyd end de moderne. Så selvom det er gamle gadgets, lyder de stadig federe, og så er deres look dejligt nostalgisk.

Flere af de gamle forstærkere har phono-stik på AUX-indgangen. Så med et kabel, der går fra 3,5 millimeter jackstik til to phono-stik, kan du tilslutte din smartphone og stadig høre den nyeste musik – bare med god, og gammeldags lyd. Sådan et kabel kan købes til priser fra 15 kroner, mens du kan finde retro-forstærkere til priser fra 300 kroner på DBA.

5. Frem med vinylpladerne – til ham eller hende, der går op i nostalgisk lyd.
Lydkvaliteten på vinyl er ofte bedre end på de digitale udgivelser. Dertil udgives der rigtig meget ny musik på vinyl, så en oplagt gave er en pladespiller.

På DBA findes der over 1.000 pladespillere, og nogle af de mest seje er de gamle Bang & Olufsen-modeller, som du kan købe for 250 kroner og op efter. Her afhænger prisen meget af standen.
Mange brugte pladespillere sælges uden pickup, men der kan faktisk stadig skaffes pickups til nogle af de gamle retro-pladespillere. B&O oplyser, at de for flere år siden solgte produktion og salg af pickups til Sound Smith, hvorfra dette vigtige tilbehør kan købes.

Fakta.
DBA Genbrugsindeks 2017
46% af danskerne angiver, at de ikke har noget imod at få en gave, som er købt secondhand.
55% af danskerne med hjemmeboende børn angiver, at de ikke har noget imod at få en gave, som er købt secondhand. 28% af danskerne angiver, at de kunne finde på at give en secondhand-gave. Flere end 6 ud 10 (63%) danskere har enten købt eller solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder. 56% af danskerne har købt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder og vurderer, at de i gennemsnit har købt for 6.869 kr. (i 2016 var beløbet 4.381 kr.). 32% af danskerne har solgt en brugt vare inden for de seneste 12 måneder og vurderer, at de i gennemsnit har solgt for 4.971 kr. (i 2016 var beløbet 4.231 kr.).

Sidste år viste en befolkningsundersøgelse fra DBA, at de fire mest fremtrædende grunde til ikke at købe brugte julegaver, er:
” Det er svært for modtageren at bytte gaven” (32 pct.)
” Jeg bryder mig ikke om at give gaver, som er brugt af andre” (31 pct.)
” Jeg holder mig til de ønskesedler, jeg har fået” (25 pct.)
” Jeg er nervøs for, at modtageren ikke bryder sig om brugte gaver” (21 pct.)