I Byens Haver i Roskilde laver vi byfornyelse med det sigte at skabe bedre sundhed og trivsel ved hjælp af stærke fællesskaber, sunde omgivelser og sammenhæng mellem beboere, fagfolk og frivillige.
For at understøtte dette har Roskilde Kommune og Boligselskabet Sjælland indgået et strategisk forskningspartnerskab med Roskilde Universitet (RUC), Steno Diabetes Center Sjælland og Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Partnerskabet vil udvikle, afprøve og evaluere nye tiltag, der kan løfte sundhed og trivsel i boligområdet.
I forskningsøjemed byder Byens Haver på muligheder, man ikke har set i Danmark før. Vi kan styrke sundhed og trivsel på individuelt- og strukturelt niveau – samtidig med at vi udvikler og bygger Byens Haver. På den måde vil det byggede miljø understøtte et godt liv.
”De vigtigste forudsætninger for sundhed skabes dér, hvor folk lever og bor”, siger Morten Hulvej Rod, der er direktør og professor ved Statens Institut for Folkesundhed, SDU. Han fortsætter: ”I forskningspartnerskabet vil vi bidrage til at sikre, at fornyelsen af Byens Haver skaber gode rammer for beboernes sundhed og trivsel. Forskningen skal kvalificere byfornyelsen, mens den foregår, og samtidig skabe viden, der kan inspirere tilsvarende initiativer andre steder.”
Partnerskabet har tre ambitiøse mål for Byens Haver, som løber til og med 2032:
- At forbedre sundheden blandt beboerne i Byens Haver, så den kommer på niveau med resten af Roskilde.
- At mindske social ulighed i sundhed ved at udvikle tilgængelige og inkluderende løsninger.
- At skabe ny viden om, hvordan fællesskab, nærmiljø og sundhedstilbud kan spille sammen for at styrke trivsel blandt beboere og borgere i nærområdet.
Partnerne i forskningspartnerskabet har hver deres fokusområder, som tilsammen vil bringe vigtig viden til opfyldelse af målene.
RUC vil især have fokus på borgerinvolvering og udvikling af lokale fællesskaber for at skabe ny viden om metoder til at fremme sundhed og trivsel i boligområdet. ”Vi kommer tæt på beboerne i lokalsamfundet og får lov at følge dem og deres sociale dynamikker – samtidig med, at vi udvikler på områdets fysiske rammer. Vi kan afdække, hvad der skal til for at styrke beboernes fællesskaber, og så kan vi tilpasse byrummet derefter, fortæller Nete Schwennesen, professor og sektionsleder, sektion for Sundhed og Samfund på Roskilde Universitet.”
Arbejdet med at forbedre de strukturelle rammer og skabe muligheder for målrettede tilbud fylder allerede i kommunen, hvor sundhed for alle er en prioriteres indsats. ”Byens Haver bliver en vigtig ramme om hverdagsnære løsninger, hvor faglighed og fællesskab kan spille sammen. Vi ved, at fællesskaber er afgørende for borgernes trivsel og sundhed, og her får vi mulighed for at bringe sundhedsindsatserne helt ind i et boligområde og tæt på borgernes hverdag,” siger Mette Olander direktør for Social, Job og Sundhed i Roskilde Kommune.
Ambitionerne er store, og succeserne skal ikke kun blive i Byens Haver. Resultaterne bliver praktisk anvendelige, så de også kan komme andre til gavn – og det er en gevinst, der også er vigtig for Tom Frederiksen, der er formand i Boligselskabet Sjælland:
”Forskerne kan hjælpe os med at få flere nuancer i spil og skabe et bedre overblik over, hvad vi kan bidrage med i den almene sektor i almindelighed og i et stærkt fællesskab som vores i særdeleshed. Samtidig kan vi vise resten af verden, at vi har et stort potentiale som boligselskab og velfærdsaktør. Det gælder både forebyggelse og behandling – og ikke mindst til at mindske uligheden, så nær sundhed også bliver noget, der kommer ud til os i det almene.”
Mere om Byens Haver
- Forskning i fællesskab: Byens haver som model for sundhed og trivsel – Roskilde Kommune
- Byens Haver – Roskilde Kommune
- Byens Haver – Boligselskabet Sjælland
