Danmarks Statistik har offentliggjort nye tal for anmeldte indbrud i årets 2. kvartal. På landsplan er der sket et lille fald sammenlignet med samme kvartal sidste år, men tager vi første kvartal med, er der samlet set sket en lille stigning.
Bo trygt giver nedenfor et par gode råd til at undgå indbrud, hvis man tager hjemmefra på sommerferie. Og så følger de seneste års indbrudstal for 2. kvartal i Region Sjællands kommuner her – som det fremgår, er der store lokale forskelle i indbrudsudviklingen:
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev anmeldt 2.972 indbrud i årets 2. kvartal. Det er 4 pct. færre end i samme kvartal sidste år, men for første halvår er der tale om en stigning. Bo trygt opfordrer danskerne til at lave aftaler med naboerne og indbrudssikre hjemmet, inden de drager hjemmefra på sommerferie – og så skal de ellers bare nyde ferien.
Efter nogle års fald i antallet af indbrud i private hjem i Danmark, har man i de seneste kvartaler oplevet en stigning. Nu viser nye tal fra Danmarks Statistik igen et fald i antallet af indbrud. I 2. kvartal 2024 blev der anmeldt 2.972 indbrud i private hjem mod 3.106 i samme periode sidste år. Det er dermed det laveste antal indbrud målt i et kvartal siden 2. kvartal 2020, hvor covid-19 havde en indvirkning på det danske samfund, men antallet af anmeldte indbrud i første halvår 2024 er højere end året før.
– Antallet af indbrud har været faldende i en længere periode, men den positive udvikling er stagneret, og i årets første halvår ser vi en lille stigning. Her midt i sommerferien opfordrer vi derfor danskerne til at forberede sig godt, inden de drager hjemmefra, uanset om turen går sydpå, i sommerhus eller bare en enkelt dag til stranden, siger Britt Wendelboe, programchef i Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og den filantropiske forening Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.
Liv i kvarteret og vågne øjne fra opmærksomme naboer eller familiemedlemmer, der kigger forbi, er guld værd, når det gælder indbrudsforebyggelse. Samtidig kan simpel indbrudssikring af boligen gøre det så besværligt for tyven at komme ind, at han opgiver på forhånd.
– Det er blevet populært at ’preppe’, og det viser, at danskerne er gode til at tage den slags konstruktive råd til sig. Hvis vi gør det samme på indbrudsområdet og forbereder os godt, inden vi tager på ferie, så vil vi kunne forhindre mange indbrud. Lav fx aftaler med naboerne om, at de holder øje, mens du er væk, og sæt ekstra beslag på vinduer og ekstra låse på døre, siger Britt Wendelboe og fortsætter:
– Vi skal ikke være bekymrede for at tage på ferie, men vi skal forberede os på at tage på ferie. Små ting kan gøre en stor forskel, når det gælder om at holde indbrudstyve fra døren, slutter Britt Wendelboe.
Gode råd til at sikre din bolig mod indbrud i ferieperioden
• Sikring af vinduer og døre samt solide låse er den bedste måde at holde tyven ude på. Når boligens vinduer, døre og låse er robuste, er det vanskeligere for tyven at bryde ind. Det tager længere tid, og risikoen for at blive opdaget er større
• Lav aftaler med dine naboer, hold øje med hinandens boliger og gå evt. en runde, når nogle er bortrejst. Indbrudstyve bryder sig ikke om opmærksomme naboer og uforudsigelighed
• Sørg for, at hæk, hegn og buskads ikke kan fungere som skjul for en indbrudstyv
• Sæt hængelås på skuret, så tyven får sværere ved at få fat i redskaber til at bryde ind med
• Find flere gode råd om, hvordan du kan indbrudssikre dit hjem, på www.bolius.dk/indbrud-i-boligen
Hent Nabohjælps app
I appen får du mulighed for at:
• Danne netværk med alle nabolagets nabohjælpere
• Skrive, læse og kommentere advarsler i dit nabolag
• Arrangere feriehjælp
• Koordinere en fokuseret indsats, hvis der er tyve på spil i nabolaget
Appen kan downloades i App Store: https://apple.com/dk/ios/app-store/