Første hold pædagogiske assistenter er netop startet på ZBC Roskilde. Den nye uddannelse i Roskilde skal være med til at afhjælpe manglen på pædagogisk uddannede medarbejdere i dagtilbuddene.
Der er fyldt godt op i klasselokalet, hvor 22 nye elever netop er startet på den pædagogiske assistentuddannelse som de første på ZBC Roskilde. En af dem, der denne dag lærer om fagsprog inden for det pædagogiske område, er 35-årige Line Bolvig Hansen.
– Jeg har et kæmpe omsorgsgen, så jeg vil gerne arbejde med børn og unge og gøre en forskel for dem.
ZBC og Roskilde Kommune indgik sidste år et ambitiøst samarbejde, der skal bidrage til at øge andelen af uddannede medarbejdere for at sikre høj kvalitet i dagtilbuddene og på specialområdet.
Ideen er, at ZBC starter uddannelsen i Roskilde, og at Roskilde Kommune tilbyder ansættelse og løn fra første dag på uddannelsens grundforløb 2 for de elever, der kan og vil.
– Jeg er mor til to piger, har hus og bil, så det betyder alt, at jeg får løn under hele uddannelsen, siger Line Bolvig Hansen, der tidligere har arbejdet som dyrepasser. Men på grund af allergi blev hun nødt til at skifte retning i sit arbejdsliv.
For eleverne kan uddannelsen til pædagogisk assistent også være et springbræt til at læse videre til pædagog.
Sikre trivsel og udvikling
Uddannelsen til pædagogisk assistent er populær, men ZBC må hvert år afvise hundredevis af ansøgere. Der er nemlig en kvote for, hvor mange skolen må optage, som ikke har en elevplads, når de søger ind på uddannelsen. Men nu er det altså nemmere at komme uden om kvoten, da Roskilde Kommune vil ansætte flere elever allerede inden skolestart.
– Det er svært at rekruttere uddannet pædagogisk personale, så derfor er vi enormt glade for samarbejdet med Roskilde Kommune. Det er afgørende for, at vi kan uddanne flere og dermed være med til at sikre udvikling og trivsel for børn og unge, siger Glenny Hansen, der er uddannelsesdirektør på ZBC Roskilde.
På uddannelsen til pædagogisk assistent lærer eleverne blandt andet om pædagogik, udeliv og psykologi, og så har de en række praktikperioder i den kommune, hvor de har elevplads.
– Jeg er glad for, at vi i Roskilde nu kan uddanne dygtige pædagogiske assistenter, som kan komme ud i vores dagtilbud og tage medansvar for den pædagogiske kvalitet sammen med dygtige kolleger. Det kommer børnene til gode, og det er netop børnene og deres trivsel og udvikling, det handler om, siger Bent Jørgensen, formand for Skole- og Børneudvalget i Roskilde Kommune.
Tilbage i klasselokalet er Line Bolvig Hansen ikke i tvivl om, at hun er endt det rette sted – og hun har en plan for, hvad hun vil med sit arbejdsliv.
– Jeg vil gerne arbejde med børn, der har været i mistrivsel eller som fx er anbragt. Det er min drøm.
ZBC Roskilde starter næste hold på den pædagogiske assistentuddannelse til august.
Fakta: Uddannelsen til pædagogisk assistent
Uddannelsen giver et fagligt fundament til at kunne varetage og understøtte pædagogiske opgaver.
Med en pædagogisk assistentuddannelse er det muligt at videreuddanne sig til fx pædagog.
I modsætning til pædagoguddannelsen kan nye elever starte direkte efter 9. klasse på uddannelsen til pædagogisk assistent, men der er stor aldersspredning på uddannelsen.
Roskilde Kommune og ZBC har indgået en uddannelsesgarantiaftale for dem, der kan og vil. Det betyder at elever, som lever op til en række krav og som ønsker det, kan blive tilbudt ansættelse i Roskilde Kommune fra første dag på grundforløb 2. For yderligere informationer om denne mulighed, kontakt Pernille Thidemann Markussen fra ZBC på pema@zbc.dk.