Flygtningebørn i skolealderen skal fremover modtages på distriktsskolen i stedet for på de to skoler med særlige modtageklasser, som er tilfældet i dag. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
Skole- og Børneudvalget har besluttet, at flygtningebørn skal ud på distriktsskolerne i de områder, hvor de bor. Hidtil er børnene startet i en særlig modtageklasse på to af kommunens Skoler, Hedegaardenes Skole og Østervangsskolen, hvor de blandt andet får sprogundervisning.
Men både det stigende antal flygtninge og gode erfaringer med flygtningebørn i dagtilbud får nu politikerne til at afprøve en ny model med modtagelse ude på distriktsskolerne. Det betyder, at børnene kan knytte venskaber med andre børn på skolen og fortsætte i en almindelig klasse der, når de er klar til det.
-Det har givet god mening at samle de forholdsvis få flygtningebørn, vi indtil nu har haft, i to modtageklasser. Men nu får vi mange flere, og så er det oplagt at lade dem komme i skole der hvor de bor. Det er vigtigt for integrationen, at børnene hurtigt får danske venner, og det er endnu bedre hvis det sker i lokalområdet, hvor de bor, siger borgmester Joy Mogensen.
I 2009 fik kun 375 børn opholdstilladelse i Danmark, mens det i 2015 var 7.448 eller næsten 20 gange så mange. Det viser en ny analyse fra Kommunernes Landsforening. Udviklingen har været støt stigende gennem perioden, men med flygtningestrømmene fra Syrien er der på bare et enkelt år sket en tredobling fra 2.518 i 2014.
Det mærkes også i Roskilde Kommune. Skoleområdets modtageklasser fik 11 nye flygtningebørn i 2014 og 45 i 2015. Men allerede i januar 2016 har der været 71. Der er også sket en stigning i antallet af uledsagede flygtninge, fra 12 børn og unge i 2014 til 37 i 2015. Her er forventningen i 2016 mellem 8 og 12 om måneden.
På dagtilbudsområdet har Roskilde Kommune gode erfaringer i forhold til integration med at indsluse børnene direkte i det blivende dagtilbud. Og med det stigende antal flygtningebørn i skolealderen er der nu i flere skoledistrikter basis for at optage børnene på den distriktsskole, de hører til. I første omgang som et forsøg, som udvalget følger.
-De mange ekstra flygtningebørn giver kommunen en merudgift på næsten ti millioner kroner i år, som vi nu skal finde pengene til. Samtidig skal vi sikre, at der er den nødvendige faglige støtte til flygtningebørnene. Men det er udfordringer vi nok skal få løst, for det er bedst for integrationen, at de er ude blandt danske børn i deres lokalområde, siger udvalgsformand Claus Larsen.