Skoleelever, forældre og lærere landet over skal forstå, at erhvervsuddannelserne åbner et væld af muligheder, og at en gymnasial uddannelse ikke er den eneste farbare vej fremad. Det skriver Byggeriets Uddannelser i en pressemeddelelse.
De danske håndværkeruddannelser er blandt de bedste i verden, og danske håndværkere er både herhjemme og i udlandet eftertragtede mange andre steder end kun på byggepladserne. Det skal langt flere vide, mener Dansk Industri og 3F, der nu opfordrer skoleelever, forældre og lærere i hele Danmark til at undersøge de mange muligheder, en uddannelse inden for bygge- og anlægsbranchen giver.
“Danske håndværkere er blandt de bedste i verden. Med en håndværkeruddannelse i bagagen åbnes dørene for gode jobs, god løn, muligheder for at arbejde i udlandet og at bygge videre på sin uddannelse. Derfor er det vigtigt, at endnu flere unge og voksne får øjnene op for håndværkeruddannelserne. Både for dem, der skal vælge uddannelse efter folkeskolen, gymnasiet eller som voksen ufaglært,” siger underdirektør i Dansk Industri, Lone Folmer Berthelsen.
For elevernes egen skyld
I de kommende uger og måneder skal skoleeleverne i alle landets afgangsklasser beslutte sig for, hvad de skal efter sommerferien. Typisk vælger ca. 70 procent en gymnasial uddannelse, mens kun 20 procent vælger en erhvervsuddannelse. Fra politisk hold er målsætningen, at mindst 30 procent skal vælge en erhvervsuddannelse senest i 2025, hvis arbejdsstyrken skal afspejle samfundets behov. Og undersøgelser fra bl.a. Rambøll og Qvartz har vist, at også en stor gruppe af de unge med fordel kunne have valgt en erhvervsuddannelse frem for en gymnasial uddannelse – for deres egen trivsel og muligheders skyld. Når et stort flertal vælger gymnasiet, skyldes det ofte, at hverken elever, forældre eller lærere er klar over, at en håndværkeruddannelse også kan være adgangsgivende til videregående uddannelser, eller ved, at en håndværkeruddannelse åbner for et væld af muligheder indenfor kreative fag og iværksætteri.
“En håndværksuddannelse åbner mange døre for et godt og stabilt arbejdsliv, fuld af udfordringer og muligheder for at udfolde sig kreativt og selvstændigt. Med vores uddannelser ligger danske håndværkere helt i top, når det handler om faglighed,” siger gruppeformand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling.
Bæredygtighed, kreativitet og videregående uddannelser
Mens mange unge bekymrer sig om bæredygtighed, drømmer om iværksætteri eller elsker at bruge deres kreativitet, er det de færreste, der forbinder erhvervsuddannelserne med netop den type job. Det er en fejl, mener de hos Dansk Industri.
“På vejen til et bæredygtigt samfund er der brug for dygtige håndværkeruddannede faglærte, som samtidigt kan være første skridt mod den nye iværksættersucces, det næste store grønne prestigebyggeri eller mod en videreuddannelse. Det forudsætter, at der er flere, der søger uddannelserne, og at virksomhederne ansætter eleverne i lærepladser,” siger Lone Folmer Berthelsen.