Tilslutningen til HPV-vaccination i børnevaccinationsprogrammet er stigende. Men der er store geografiske forskelle. Mens to kommuner har en tilslutning på over 85 pct., har 9 kommuner mindre end 70 pct., viser tal fra Statens Serum Institut. Det oplyses i en pressemeddelse.
Den ulighed er i fokus, når Kræftens Bekæmpelse sammen med Danmarks Apotekerforening i uge 35 sætter fokus på HPVvaccinationen. I uge 35 sætter ca. 100 af landets apoteker fokus på HPV-vaccination. Interesserede forældre kan få information om HPV-vaccination og på nogle apoteker også møde Kræftens Bekæmpelses frivillige, der står klar til en snak. Håbet er at give forældre, der er i tvivl om HPV-vaccination, den viden de savner og øge vaccinationstilslutningen blandt piger og drenge.
– Apotekerne møder borgerne hver dag og spiller derfor en vigtig rolle som formidlere af viden om sundhed til borgerne. Det er derfor oplagt for apoteker landet over at samarbejde med Kræftens Bekæmpelse om at
sætte fokus på at få flere børn HPV-vaccineret, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening. Sidste år kunne Kræftens Bekæmpelse fejre at have nået en vaccinationstilslutning blandt pigerne på mere end 80 % i 10 af landets kommuner. Men der er stadig et stykke vej igen mange steder – også selv om tilslutningen fortsat stiger. Udfordringen er markante geografiske forskelle. Mens to kommuner (Assens og Vejen) per maj 2020 har mere end 85 pct. vaccinerede i en årgang, halter andre kommuner efter landsgennemsnittet på 76 pct. Blandt de 10 kommuner, der ligger lavest, finder man både København og en
række kommuner på Sjælland:
Derfor er man hos Kræftens Bekæmpelse glade for de mange apotekers indsats i HPV-ugen rundt omkring i landet. -Vi håber, at vi med indsatsen på apotekerne kan nå ud med information om HPV-vaccination også til de kommuner, hvor tilslutningen på nuværende tidspunkt ligger under landsgennemsnittet, siger Janne Bigaard, overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.
Drengene skal også med.
Med en høj vaccinationstilslutning blandt pigerne er næste opgave nu at få drengene med. Siden 1. september 2019 har drenge, der er født den 1. juli 2007 eller senere, fået tilbudt gratis HPV-vaccination som
en del af børnevaccinationsprogrammet. Men hver tredje forælder tror fortsat, at tilbuddet om gratis HPVvaccination kun gælder piger, viser en undersøgelse foretaget i januar i år blandt 1600 forældre.
Opgaven er derfor at sikre, at forældre til drenge også får den nødvendige information om HPV-vaccination og de kræftformer, den kan forebygge.
– Vi er glade for, at drenge nu også kan blive beskyttet mod HPV. I Danmark er der hvert år ca. 580 kvinder og 230 mænd, der får kræft, som skyldes HPV. Mange af de tilfælde kan forebygges med HPV-vaccination.
Men vi kan se, at der er for mange, der ikke ved, at HPV-vaccination er et tilbud til både piger og drenge. Derfor er det vigtigt, at flere kender til tilbuddet, siger Janne Bigaard, Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Lægeforeningen anbefaler, at piger og drenge bliver HPVvaccineret, når de fylder 12 år. Med HPV-vaccination er de beskyttet mod næsten 9 ud af 10 tilfælde af
analkræft og kønsvorter. Piger er også beskyttet mod 9 ud af 10 tilfælde af livmoderhalskræft og mod nogle tilfælde af kræft i skeden og de ydre kønsorganer.
Du kan læse mere på stophpv.dk og følge Facebook-siden ’Stop HPV – bliv vaccineret’
Apoteker til HPV-ugen:
Svaneapoteket Roskilde
Domapoteket Roskilde