Danmarks Kaninavlerforening har udsendt følgende pressemeddelelse
”Det er en hel ekstraordinær situation”, beretter formand for Danmarks Kaninavlerforening, Carsten Philipsen. ”Både i Nordtyskland og i det sydlige Sverige er der forbud imod al udstillings og samlingsaktivitet, og på Bornholm har vi desværre allerede fået bekræftet flere alvorlige udbrud blandt vore medlemmers dyr”
Carsten Philipsen refererer til kaninsygdommen VHD (Viral Haemorrhagic Disease), der i denne sommer er blevet indrapporteret i usædvanlig stort omfang i vore nabolande.Sygdommen er ekstrem smitsom og ekstremt dødelig og breder sig typisk langs fuglenes trækruter, dvs. at kystnære områder gerne er de først udsatte. Herfra går det så ofte med fluer og myg videre ind i landet til stalde og villahaver.
I områderne med mange vilde kaniner bemærkes det ofte, at der ligger døde dyr omkring i landskabet. Sygdommen smitter dog ikke umiddelbart harer eller andre dyr og heller ikke mennesker.
Efter den seneste uges nye tilfælde på Bornholm har Danmarks Kaninavlerforening i lørdags besluttet at fraråde alle udstillinger og samlinger af kaniner, indtil videre til den 3. oktober
”Fra de berørte avlere ved vi, at kaniner kan blive dårlige og dø på under en halv time. I mange tilfælde uden et eneste tegn på, hvad de er døde af”, fortsætter Carsten Philipsen.
”Vi taler om en dødelighed på over 90%, så det har fatal betydning for kaninavlen i Danmark. Racer og avlstammer, der er forædlet gennem årtier kan gå tabt.”Kaniner i Danmark er af Fødevarestyrelsen betegnet som hobbydyr og har derfor ikke den samme bevågenhed som eksempelvis kvæg og svin. ”Det er som udgangspunkt helt naturligt, ” siger Carsten, der samtidig erkender et forøget ansvar.
”Det der gør det særligt farligt i år er også, at sygdommen har muteret til en version 2,så at sige. Og det betyder at ingen vacciner er brugbare til netop denne type af VHD.
De mest grundlæggende forholdsregler man som kaninholder kan gøre sig, er at standse fodring med frisk græs, lade være med at bruge græsningsbure og løbegårde, lade være med at gå ture med kaninen i sele og så give frisk nyt vand fra hanen hver dag, ikke fra beholdere eller spande
Det er også vigtigt at rense buret hyppigt, og at møget skaffes af vejen på en måde, så der ikke kan komme insekter i det, hverken hjemme, i skoven eller på genbrugspladsen.
Mere information kan findes på nettet. Også Dorthe Jensen, formand for Dværgkaninklubben under Danmarks Kaninavlerforening kan bekræfte, at der i den forgangne uge er gået rigtig meget tid med at sende nyhedsbreve og info ud på web og Facebook.
”Kaninen er et af de mest udbredte kæledyr i Danmark og vores medlemsskare udgør alt andet lige kun en lille brøkdel af det samlede antal kaninhold i landet. Vi har derfor brug for, at der også bliver appelleret til kæledyrsejerne, både for deres egen skyld og for at begrænse smitten mest muligt”.
”Situationen skal tages meget alvorligt, og vi har virkelig brug fælles indsats og bred opbakning”, slutter formand Carsten Philipsen
Retningslinier for (R)VHD2 Se mere her:
Og her : Dansk kaninavlerforening