Hvad sker der, hvis man sætter 30 helt almindelige mennesker til at tegne og opføre eget rækkehus i den kreative bydel Musicon i Roskilde?
Med projektet Urbant Selvbyg ønsker Roskilde Kommune at give plads til, at beboerne kan træde ind i rollen som bygherre og indfri egne boligdrømme. Ambitionen er at sætte boligudviklingen fri og undersøge hvilke kreative, arkitektoniske løsninger der kan opstå, når beboerne sætter sig for bordenden med pen og lineal i hånden.
Målgruppen er selvbyggere – uanset om de er nysgerrig på at skabe en enestående bolig skræddersyet deres behov, har hænderne skruet godt på og ønsker at “gøre-det-selv” eller drømmer om at dyrke de nære naborelationer i et lokalt fællesskab.
Startskuddet er lydt med invitation til de første netværksmøder og workshops, hvor både beboere og interesserede rådgivere inviteres til at høre mere om mulighederne og det kommende forløb.
Det håber kommunen, at der kan komme en spændende og enestående by- og boligudvikling ud af.
Fakta
Projektet er udviklet efter tysk og hollandsk forbillede, hvor særligt Baugruppen er et velkendt fænomen.
Urbant Selvbyg indgår i Realdania og Statens Kunstfonds ‘Boliglaboratorium’.
Sammen med et stærkt, tværfagligt rådgiverteam bestående af Tegnestuen Vandkunsten, NordiQ Group, & Foldschack Advokatpartnerselskab, COWI samt Anne Romme og Morten Birk Jørgensen fra KADK, har Roskilde Kommune udviklet en samlet ramme for urbant selvbyg i Musicons sidste hjørne, Hal 12.
Det er muligt at læse mere og tilmelde sig her: roskilde.dk/selvbyg
Via linket findes også tre publikationer, der på forskellig vis rammesætter, hvad der skal til, hvis man skal lykkedes med urbant selvbyg.