Dobbelt så mange af de 65-79-årige fra ikke-vestlige lande oplever at føle sig ensomme i forhold til de etnisk danske ældre. Nogle af barriererne for at blive en del af lokale fællesskaber kan være begrænsede danskkundskaber, helbredsudfordringer, fattigdom og manglende netværk i Danmark.
Det er en udbredt opfattelse, at de etniske minoriteter selv tager sig af deres gamle, når disse får behov for det. Det er imidlertid en stor udfordring for den yngre generation, som har forpligtelser mht. arbejde, skole og meget andet, også at overkomme at tage sig af plejekrævende forældre. De mangler også de nødvendige professionelle kompetencer. Dette fører til dårlig samvittighed og utilstrækkelig omsorg for de ældre, som ofte ikke kommer udenfor lejligheden. Kommunens professionelle service bruges ikke i større omfang.
Integrationsrådet i Roskilde har i nogen tid i samarbejde med Ældrerådet haft fokus på de etniske seniorer som en ret overset målgruppe med særlige behov. Med inspiration fra et succesfuldt projekt i Århus Kommune, som har bredt sig videre til Odense og andre byer, har Rådet taget initiativ til at få oprettet en lignende aktivitet i Roskilde, hvor tosprogede frivillige uddannes til trivselsagenter. Projektet styres af Dansk Flygtningehjælp med økonomisk støtte fra Velux-Fonden. En følgegruppe er etableret med deltagelse af kommunens Sundheds- og Omsorgscenter, Boligselskabet Sjælland, Integrationsrådet, Ældrerådet, Roskilde Kulturforening og foreningen REBAAT.
I kurset som Trivselsagent får man viden om målgruppen og lærer om pædagogiske metoder, samt hvordan man kan styrke sin egen og andres handlekraft. Som del af lokalmiljøerne kan trivselsagenterne få kontakt med målgruppen, være med til at rekruttere nye trivselsagenter, samt henvise ældre med etnisk minoritetsbaggrund til relevante tilbud. Man er med til at etablere fællesskaber, hvor ældre kan mødes med andre ligesindede om meningsfulde aktiviteter.
De første 8 trivselsagenter har nu gennemgået uddannelsen. De får overrakt et diplom ved en fejring på Rådhuset mandag den 20. januar kl. 15.
Se invitation.