Klima- og Miljøudvalget sender en ny Grøn Blå Strategi til vedtagelse i byrådet. Det sker efter massive input fra borgere og foreninger via 7 lokale arrangementer, en høring, en udstilling, en borgerworkshop og et borgernetværk, der har fulgt startegien hele vejen til dørs. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Pressefoto Roskilde Kommune

Strategien sætter en fed streg under, at biodiversitet, natur og naturoplevelser er en helt grundlæggende del af Roskilde Kommunes DNA.
“Når vi normalt hører ordet strategi, giver det for mange et billede af nogle papirer, der ligger på en hylde og samler støv. Men vores nye Grøn Blå Strategi er på ingen måde “varm luft i et ringbind”. Som borgmester er jeg stolt af, at vi politisk kan vedtage nogle meget ambitiøse målsætninger for at bevare og udvikle vores fantastiske natur her i kommunen”, siger borgmester Tomas Breddam.

“Den her strategi sætter nogle konkrete retninger på det arbejde, vi skal sætte i gang i de kommende år. Det handler nemlig ikke kun om biodiversitet og skove, men det handler også om, at den skaber værdi, når at den bruges aktivt til at tiltrække flere borgere og turister til kommunen. Ligeledes har vi fået indspil til, hvordan naturen er vigtig, når vi arbejder med at øge vores sundhed – både fysisk og mentalt. Og så er naturen og vores grønne og blå værdier vigtige, når vi arbejder med klimaforbedringer og klimatilpasning”, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui.

“Jeg er også rigtig glad for, at vi er enige om, at naturen ikke bare er kommunens ansvar. Det er helt centralt i strategien, at vi skaber partnerskaber med borger, foreninger og virksomheder og samarbejde om naturpleje, naturgenopretning, oplevelsestilbud, aktiviteter m.m.. På den måde får vi sat flere ressourcer i spil og skaber bedre resultater, som er forankret i hele Roskilde Kommune”, siger Karim Friis Arfaoui

Nogle af de kommende projekter, der bliver en direkte forlængelse af strategien vil være.
Fokus på sundhed og flere rekreative muligheder med trailcentre ved Lynghøjsøerne og Boserupgård
Udvikling af stier som f.eks. Skjoldungestien og Vibystierne
Klimatiltag med mere skov, natur og græsningsarealer i kommunen
Mere biodiversitet i parker og langs grøftekanter

Fakta.
Grøn Blå Strategi er en strategi, der går på tværs af fagområder og er bygget op over fire hovedtemaer “Natur”, “Sundhed”, “Klima” og “Oplevelser”.
Strategien har fokus på at videreudvikle kommunens grønne og blå værdier, med større biologisk mangfoldighed, både på landet og i byerne, udvikling af nye naturområder, sammentænkning med klimaindsats samt bedre tilgængelighed og mulighed for oplevelser, læring og bevægelse i naturen.
Som fælles ramme for strategien er et ambitiøst ønske om, at udviklingen skal ske i fællesskab med lokale kræfter.