Fra tid til anden diskuteres det af politikere, erhvervsfolk, fremtidsforskere og andet godtfolk, hvad Danmark skal leve af i fremtiden. Her omtales fremtidens Danmark ofte som et videnssamfund, der skal ernære sig af kloge hjerner indenfor medicin, biotek, energi og teknologi.
Det forholder sig imidlertid sådan, at vi allerede i dag i stor grad allerede lever godt af de nævnte områder. Det gælder ikke mindst indenfor teknologi, hvor Danmark nærmest producerer tech-succeser på samlebånd for herefter at sælge dem for milliardbeløb til udlandet.
En dansk succeshistorie
Dykker vi ned i de mange salg, tegner Danmark sig hurtigt som et land bestående af driftige IT-iværksættere, der igen og igen formår at veksle idéer om til milliardbeløb. Og ikke nok med, at disse iværksættere forgyldes økonomisk – resten af samfundet ser også op til dem som en slags erhvervslivets rockstjerner.
Det gælder ikke mindst Danmarks vel nok største IT-succes nogensinde; Skype. Skype blev stiftet tilbage i 2003 af danske Janus Friis og svenske Niklas Zennström, og havde blandt andet den danske investor Morten Lund med på sidelinjen. Sammen formåede man i løbet af blot seks år at skabe en international tech-succes, der bestod af en online video- og telefonitjeneste med over 300 millioner månedlige brugere. I 2009 blev Skype solgt til Ebay for 2,6 milliarder dollars, og blot tre år senere var prisen steget til 8,5 milliarder dollars, da Skype blev solgt videre til gigantiske Microsoft.
Alternative tech-virksomheder også med på bølgen
Skype er blot en af mange danske tech-virksomheder, der har oplevet at blive solgt til internationale ejere. Også virksomheder som Just Eat, Damgaard Data, Simcorp, Zendesk og flere andre er blevet solgt til udlandet for milliardbeløb; enten via direkte opkøbe eller via børsnoteringer i udlandet.
Også indenfor lidt mere alternative tech-nicher har vi set store internationale salg. Det gælder f.eks. Universal Robots, der producerer robotter. Tilbage i 2015 blev virksomheden solgt for 1,9 milliarder kroner til amerikanske Teradyne, der sidenhen har spenderet yderlige 1,7 milliarder kroner på købet af en anden dansk robotvirksomhed Mobile Industrial Robots.
Et andet eksempel er løbe- og motionsappen Endomondo, der blev solgt for 575 millioner kroner tilbage i 2015 af den amerikanske sportstøjsproducent Under Armour.
Når fremtidsforskerne, politikerne og andre hævder, at vi skal leve af teknologi i fremtiden, bør det naturlige svar derfor være, at det gør vi allerede i dag. Og med al sandsynlighed er det kun et spørgsmål om tid, inden den næste danske tech-succes bliver solgt for et milliardbeløb til det store udland.