Flere bier, blomster og mere vild natur på legepladsen, som børn kan gå på opdagelse i. Det er målsætningen for et nyt pilotprojekt, som Friluftsrådet har startet med støtte fra Hedeselskabet. Pilotprojektet skal både gøre institutionerne grønnere og bidrage til børnenes læring om blandt andet biodiversitet, vand og naturens kredsløb. Det skriver Friluftsrådet i en pressemeddelelse.
Biodiversitet og bæredygtighed har aldrig været vigtigere, og nu skal selv de mindste børn være med. I et nyt pilotprojekt, Naturlig legeplads, skal Friluftsrådet hjælpe 30 institutioner med at udvikle deres arealer gennem pædagogiske aktiviteter med børnene. I den kommende tid skal Friluftsrådet sammen med institutionerne udvikle og undersøge nye bæredygtighedsindsatser, der fremmer en grøn hverdag og understøtter børns naturforståelse i dagtilbud.
Kommunikationsdirektør ved Hedeselskabet, Christian Bogh, fortæller, at Hedeselskabet er glade for at kunne støtte pilotprojektet:
“Det er et spændende projekt, som giver børnene mulighed for at opleve, udforske og være i naturen på en ny måde, men samtidig hæftede vi os ved målet om, at børn skal lære naturen bedre at kende. Undersøgelser peger netop på, at børn har fået et distanceret forhold til naturen, og de opholder sig markant mindre i naturen end tidligere, og det er en kurve, vi gerne vil være med til at knække. Desuden er vi glade for, at vi kan bidrage med vores viden om at fremme biodiversitet. En viden vi har opbygget gennem mere end 150 år,” siger Christian Bogh.
Hedeselskabet støtter pilotprojektet med 203.000 kroner og løber fra januar 2021 til januar 2022.
Ny mærkningsordning skal skabe nysgerrige børn
På sigt er målet at skabe en mærkningsordning for bæredygtighed i dagtilbud, der både skal understøtte de 0-6-åriges nysgerrighed på naturen, forbedre de fysiske udeområder på institutionerne og imødekomme de pædagogiske lærerplaners mål om dannelse og gode læringsmiljøer.
Derfor ser direktør i Friluftsrådet, Winni Grosbøll, også et stort potentiale i pilotprojektet, da det giver kommunerne en konkret måde at arbejde med FNs Verdensmål:
“Kommunerne har taget FNs Verdensmål rigtig godt til sig og arbejder benhårdt for at oversætte dem til konkrete løsninger. Vi ser klart en stigende interesse for pædagogiske miljøaktiviteter i dagtilbud i den sammenhæng. At vi på sigt kan tilbyde en mærkningsordning, der skal inspirere, guide og sætte konkrete rammer op for det pædagogiske personale, er jeg sikker på vil blive taget godt i mod ude i landet”, siger Winni Grosbøll.
Regnvandsopsamling i børnehøjde
En af de institutioner, der har valgt at være med, er Lynghøjen i Fredericia, der er en integreret institution fra 0-6 år. Stine Holm Møller er pædagogisk leder i Lynghøjen og ser meget frem til at være med, hvor de skal arbejde med vand på legepladsen ved at lave en regnvandsopsamling:
“Vi skal give børnene en forståelse for, at vand ikke bare er vand, men noget vi skal passe på og værne om. Vi vil gerne sende vores børn videre som mere samfundsbevidste borgere, og det starter selvfølgelig i en helt tidlig alder. Vores håb er på sigt, at de får mere respekt for naturen samtidig med at de også bare elsker at være ude”, siger Stine Holm Møller.
Fakta – Deltagende institutioner og kommuner:
Troldhøj under Koustrupgård – Herning
Levring – Silkeborg
Lille Dalby, DII Skovly, Aale Hjortsvang Børneby – Hedensted
Klintholm – Favrskov
Solstrålen afd skoven, Stjernen – Herning
Lynghøjen – Fredericia
Løgtengården – Aarhus
Bjerregrav, Fussingø, Frimærket – Randers
Hasselhuset Gedved, Egebjerg – Horsens
Klovborg – Ikast-Brande
Stauninggården – Helsingør
Børneuniverset – Frederiksberg
Naturintitutionen – Næstved
Saxen – Gladsaxe
Terslev – Faxe
Den røde skole – Guldborgsund
Ribesgården – Gentofte
Krudthuset – Allerød
Naturbørnehuset i Annisse – Gribskov
Bøgely – Lyngby-Taarbæk
Møllehøj – Køge
Børnehuset Skjoldungerne, Møllebjerghave – Lejre
Ravnen – Roskilde
Valdes børnehus – København
Mejsebo – Vallensbæk
Hedeselskabet, der blev grundlagt i 1866, er en forening med status som erhvervsdrivende fond. Hedeselskabet arbejder med langsigtet udvikling, benyttelse og beskyttelse af naturen. Vi formidler denne viden mellem praktikere og eksperter, og vi uddeler midler til projekter inden for Hedeselskabets formål. Vi skaber grøn innovation, udvikler og leverer løsninger primært til naturpleje, miljøforbedring og klimatilpasning. Hedeselskabet ejer en række virksomheder og beskæftiger ca. 1.000 medarbejdere inkl. associerede selskaber og omsatte i 2019 for ca. 1,7 mia. kr. Læs mere på www.hedeselskabet.dk