Over 7000 skoleelever har deltaget i en undersøgelse af, hvordan plastaffald bliver sorteret hjemme i husholdningerne. Resultaterne viser, at danske børn og unge er engagerede i affaldssortering. Over halvdelen af eleverne finder det nemt at sortere plastaffald, og hele 81 procent ønsker at gøre det korrekt.

Børn og unge går op i, hvordan man sorterer husholdningsaffald, herunder mad- og drikkekartoner – og de synes ligefrem, at det er let at sortere. Det viser Masseeksperimentet, et videnskabeligt skoleprogram, som

Pressefoto Tetra Pak

mere end 7000 elever fra grundskoler og ungdomsuddannelser landet over har taget del i.

Mad- og drikkekartoner består især af papirfibre af høj kvalitet, men også af tynde plastlag, der beskytter indholdet. Når mad- og drikkekartonerne sorteres korrekt, kan papirfibrene genanvendes til nye produkter som køkkenruller, æggebakker og pizzabakker, mens plasten typisk bruges til energiformål.

”Det er meget inspirerende at se, hvordan børn og unge går forrest og viser, at affalds-sortering sagtens kan være nemt. Det er stadig nyt for mange at sortere husholdnings-affaldet, inden det afleveres. Vi håber, at børnenes indstilling og indsats vil smitte positivt af, så endnu flere vil hjælpe med til at sortere, så også de brugte mad- og drikkekartoner kan genanvendes og spare på naturens ressourcer,” siger Berit Hoffmann, marketingdirektør for Tetra Pak i Nordeuropa.

Undersøgelsen viser, at børn og unge generelt er gode til at sortere rene plastprodukter som plastbakker til fødevarer. Udfordringerne opstår især med emballage, der består af flere materialer som chips poser eller plastbøtter med sæbe- eller shampoo. Til gengæld er der positive fremskridt med sortering af mælkekartoner, hvilket formentlig skyldes piktogrammet, konkluderer fageksperterne i Masseeksperimentet.
”Det overrasker os positivt, at børn og unge ikke finder det besværligt at sortere. Vi kan se, at viden og vaner har stor betydning for, hvor nemt, de synes, det er. Jo mere, man går op i at sortere, jo bedre er man til det,” siger Lykke Margot Ricard, lektor i bæredygtig innovation og teknologi på Syddansk Universitet.

Tetra Pak er partner i årets Masseeksperiment, som arrangeres af Astra – det nationale naturfagscenter – med det formål at styrke børn og unges naturfaglige almendannelse.

Ved siden af partnerskabet med Astra sætter Tetra Pak også genanvendelse på dagsordenen i Kartondysten 2024-2025. Her lærer børn i førskolealderen og op til 6. klasse, gennem sjove og kreative dyster, om genanvendelse af mad- og drikkekartoner.

www.Masseeksperiment.dk , www.Kartondysten.dk