Cykeltyverier er på historisk lavt niveau – markant fald i Region Sjælland.

I 2016 blev der på landsplan stjålet det færreste antal cykler i 42 år, oplyser Varefakta med henvisning til tal fra Danmarks Statistik. Skærpede krav til cykellåse har langtidseffekt, siger forsikringsbranchen. Tendensen ser ud til at fortsætte i år. Også Region Sjælland oplever markant fald på 40 procent.

Aldrig har cykeltyvene været så tilbageholdende, som tilfældet er i dag. Det står bøjet i neon, når man ser henover de seneste tal fra Danmarks Statistik for anmeldte cykeltyverier. Sidste år blev 52.465 cykler meldt stjålet, og selvom det lyder af mange, så er antallet det laveste i de 42 år statistikken går tilbage.

Cyklistforbundet Foto Mikkel Østergaard

Helt dugfriske tal for de to første kvartaler i 2017 varsler flere gode nyheder for cyklisterne, idet blot 23.045 cykler blev meldt stjålet på de seks måneder. Ydermere nåede man i første kvartal 2017 for første gang nogensinde under 10.000 stjålne cykler på tre måneder.

Godkendte låse er alfa omega.
I brancheforeningen Forsikring & Pension glæder underdirektør Hans Reymann-Carlsen sig over udviklingen. “Når vi taler om forebyggelse af cykeltyverier, så er ordentlige godkendte låse alfa omega. Og vi kan konstatere, at efter vi indførte skærpede krav til cykellåsene i starten af 90’erne er der sket i dramatisk fald i cykeltyverierne, og det har vist sig at have en langtidseffekt,” siger han.

Forsikringsselskaberne siden 1993 haft et generelt krav om, at cyklen skal være forsynet med en Varefakta-godkendt lås, for at få udbetalt erstatning i tilfælde af tyveri. I 1994 toppede antallet af cykeltyverier med 125.371, og i dag er tallet altså langt under halvdelen til trods for, at der er adskillige flere cykler på gaden end tidligere.

Låsenes kvalitet forbedret.
“Der er ingen tvivl om, at låsenes kvalitet er blevet markant forbedret over årene, og at de skærpede krav vi indførte dengang stadig gør en forskel i dag,” fortæller Varefaktas administrerende direktør Heidi Søsted, som tilføjer: “Der er tre forudsætninger for, at man kan få sin stjålne cykel erstattet. Tyveriet skal anmeldes til politiet, låsen skal være godkendt af Varefakta, og man skal have et udfyldt Varefakta-låsebevis.”

Otte ud af ti danskere er fuldt vidende om, at låsen skal være godkendt, viser en rundspørge, som Wilke har foretaget for Varefakta. Alligevel råber Varefakta-direktøren vagt i gevær. “Mange af de cykler, der bliver solgt via nettet tilbydes uden cykellås. Hvis køberen ikke er opmærksom på, at låsen skal være Varefakta-godkendt kan køberen ende med en uautoriseret lås,” siger Heidi Søsted, der henviser til, at man på Varefaktas hjemmeside altid vil kunne finde en opdateret oversigt over de Varefakta godkendte cykellåse.

Fakta.
Tre forudsætninger for at få cyklen erstattet:
Låsen skal være godkendt af Varefakta
Låsebeviset skal være korrekt udfyldt
Tyveriet skal anmeldes til politiet

Se oversigt over godkendte cykellåse.

Tallene fra Danmarks Statistik viser en tydelig tendens. Stadigt færre melder deres cykel stjålet. En tendens, der med udsving har været klar siden forsikringsselskaberne stillede krav om Varefakta på alle cykellåse i begyndelsen af 90’erne.