Hvor mange danskere har været smittet med coronavirus uden at vide det? Det skal landets bloddonorer nu hjælpe med at klarlægge. Nu tester alle landets blodbanker, på opfordring fra Statens Serum Institut, donorerne for antistoffer fra tidligere smitte med coronavirus.
Hver uge tappes ca. 6.000 bloddonorer mellem 17 og 70 år i hele Danmark. De hjælper ikke blot patienter, der gennemgår en kritisk fase i livet og har brug for blod. Bloddonorerne hjælper også med at klarlægge, hvor udbredt smitte med coronavirus er i befolkningen. Det sker ved at undersøge blodet for antistoffer.
Hvor smitsom er omikron?
Omikron-varianten er på kort tid blevet dominerende i Danmark. Indtil videre har det ikke været muligt at undersøge, hvor smittefarlig Omikron er, da mange forløb ikke bliver opdaget, fordi der ikke er symptomer eller symptomerne er meget milde. Netop dette kan undersøgelsen af antistoffer hos bloddonorer være med til at kaste lys over.
Forståelse af det samlede smittetal giver viden om udbredelsen og udviklingen af Omikron-varianten af coronavirus, som er vigtig for at bedømme den fremtidige belastning af sundhedsvæsnet og planlægge beredskabet.
Hvor mange har været smittet med omikron uden at vide det?
Bloddonorer blev også testet for antistoffer, inden vaccinerne blev udbredt, men i dag er langt de fleste donorer vaccinerede, derfor er det relevant med en ny teststrategi.
”Fra tirsdag den 18. januar tester vi blodet for antistoffer, som kun dannes, når man har været smittet med coronavirus. Ved tidligere undersøgelser, har vi ikke kunnet se, om antistoffer er dannet ved smitte eller vaccine. Derfor vil undersøgelsen kunne give svar på, om donorerne har været smittet med corona, uden de selv har opdaget det,” forklarer Christian Erikstrup, der er professor og overlæge i immunologi ved Aarhus Universitetshospital.
Data bliver samlet en gang om ugen og analyseret i et samarbejde mellem landets blodbanker og Statens Serum Institut. Resultatet bliver sammenlignet med prøver fra starten af november 2021, før Omikron slog igennem i Danmark.
Mørketallet opdateres hver anden uge og bliver offentliggjort på www.bloddonor.dk og af SSI. Undersøgelsen fortsætter som udgangspunkt i ca. tre måneder for at kunne bedømme mørketallet for hele den nuværende bølge af infektioner.