For tredje år i træk afholdes Huskeugen i Roskilde Kommune – en uge, hvor man husker dem, der glemmer. I løbet af ugen er der blandt andet rig mulighed for at opleve foredrag med ‘HjerneMadsen’ og demensvenlige aktiviteter.
Hver dag rammes 40-45 danskere af demens, og det anslås, at der i alt er omkring 70-85.000 mennesker i Danmark, som lever med en demenssygdom. Dertil er der næsten 500.000 danskere, som er berørt af demens i deres hverdag – enten fordi de selv har en demenssygdom, eller fordi de er nære pårørende, venner eller kollegaer til en person med demens.
I Roskilde Kommune vælger man atter at støtte op om den nationale Huskeugen i samarbejde med Alzheimersforeningen og Ældresagen for at sætte fokus på sygdommen og gøre folk opmærksomme på, hvilke tilbud der findes i kommunen – både for den demensramte, men også for de pårørende:
– Målet med Huskeugen er at give borgerne i Roskilde Kommune mere viden om demens og derigennem få nedbrudt nogle af de tabuer, der er forbundet med sygdommen. Det kan forhåbentligt være med til at gøre livet en smule lettere for dem, der har demens tæt inde på livet, udtaler Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Foredrag og demensvenlige aktiviteter
I løbet af ugen er der en række forskellige aktiviteter, der alle vil gøre dig klogere på demens. For hvad sker der egentligt i hjernen, når man får demens, og hvordan kan man skelne mellem almindelig glemsomhed og demens? Og hvad gør man rent juridisk, når man selv eller en, der står nær, får demens. Det er nogle af disse spørgsmål som vil blive besvaret i løbet af Huskeugen.
Ugen bliver sat i gang af hjerneforsker Peter Lund Madsen, også bedre kendt som ‘HjerneMadsen’ med sit foredrag ‘Hjernen og demens’. Med sin varme og humoristiske tilgang vil Peter gøre os klogere på, hvad der sker i hjernen, når man får en demensdiagnose.
Der er også mulighed for at komme til foredrag med advokat Torben Wiebe Andersen, som vil fortælle om de juridiske spørgsmål, der kan opstår, eksempelvis omkring fuldmagter og værgemål, når en, der står nær eller man selv bliver ramt af demens.
Seniorhøjskolen byder også på en række forskellige demensvenlige og meningsfulde aktiviteter i forbindelse med Huskeugen for demensramte og deres pårørende. Her kan man blandt andet opleve alt fra fællessange, blomsterbinderi til aktiv motion.
Huskedagen 21. september
Hvert år i september sætter Alzheimerforeningen et særligt fokus på mennesker med demens og deres pårørende med en landsdækkende indsamling, kaldet Huskedagen. I år er det lørdag den 21. september.
På Huskedagen vil der også være fokus på demens ude i lokalområderne, hvor et hold af demensfaglige medarbejdere fra Roskilde Kommune og frivillige fra Alzheimersforeningen og Ældre Sagen vil stå til rådighed på Viby Torv, Stændertorvet i Roskilde og i Jyllinge Centret kl. 10.00-13.00. Her kan man få mere viden om, hvilke tilbud der findes, hvis man har demens tæt inde på livet, hvad enten man er demensramt eller pårørende, eller hvis man blot har lyst til at vide mere om demens.
Læs mere på www.roskilde.dk/huskeuge