December rimer på julehygge, traditioner og god mad, og fællesnævneren for julegodterne er, at mange af dem indeholder piskefløde. Det gælder alt fra risalamande og bagværk til tarteletter og brun sovs. Derfor sprænger Karolines Køkkens flødesalg kurven i december, hvor vi danskere køber dobbelt så meget piskefløde sammenlignet med resten af året, og hvor sjællændernes opskriftssøgninger viser, at fløden især bliver brugt til at lave risalamande.
Efter et noget anderledes år hvor vores rutiner er blevet udfordrede, er december måned kærkommen med alle de traditioner, der kendetegner den danske juletid. Udover julekalender, nisser og julemusik hører der sig også den helt særlige julemad til, når vi samles til julefrokoster, adventshygge og juleaften. Mad, der skal have den helt rigtige smag af jul. Og det er piskefløden blandt andet med til at sikre.
Risalamande, pebernødder, tarteletter og brun sovs er blandt de julelækkerier, som får danskerne til at smide mere end 6,4 millioner halvliters kartoner fløde i indkøbskurven i december. Det svarer til, at hver dansker i gennemsnit indtager mere end en halv liter piskefløde. Det viser salgstal fra Nielsen på vegne af Karolines Køkken.
”Julen er den højtid på året, som er omgærdet af flest traditioner, og lige præcis i år tror jeg, at mange danskere ser ekstra meget frem til at kunne samles med deres nærmeste til hyggelige stunder med god mad. Her er piskefløden en uundværlig ingrediens til at skabe julens genkendelige smagsoplevelser,” siger Tove Færch, der er leder af Karolines Køkken gennem 27 år.
Risalamande topper fortsat flødelisten blandt sjællænderne – men en ny julefavorit er i top 3
Der er ikke nogen tvivl om, at risalamande er julens mest populære dessert blandt sjællænderne. Alene i Karolines Køkkens database søger sjællænderne efter risalamande 22.000 gange i løbet af december. Den næstmest søgte opskrift er pandekager med 3.800 søgninger. Det er efterfulgt af julecheesecake, som er ny på sjællændernes jule-top-tre.
”Risalamande er en sand juleklassiker, og den stryger ind på førstepladsen over danskernes opskriftssøgninger år efter år. Da risalamande er en relativt simpel dessert, er mit bedste tip til en god risalamande at være rundhåndet med både piskefløde, vanilje og mandler,” siger Tove Færch.
Udfordr dine gæster med ny julemad
Ifølge Tove Færch er det helt naturligt, at vi danskere sætter pris på, at maden er præcis som den plejer juleaften. Men vi skal ikke være bange for at udfordre vores traditioner en gang i mellem, mener Tove Færch:
”Vi kan sagtens være mere modige i juletiden og give vores julemad et mere moderne touch uden at ændre fuldstændigt på traditionerne. På den måde bliver vi ikke mødt af det helt samme julefrokostbord alle weekender i december,” siger Tove Færch. Hun tilføjer:
”Vi kan faktisk se i vores tal, at danskerne allerede har kastet sig ud i en ny juledessert. Julecheesecaken er nemlig ny i toppen af listen over populære opskrifter. Den udviklede vi i 2016, og det er dejligt at se, at danskerne har taget så godt imod den og rusket lidt op i traditionerne – om end det tager tid at ændre vaner. Du kan fx også peppe den traditionelle risalamande op med mandelkrokant og marinerede appelsiner i stedet for kirsebærsovsen.”
Opskrift på Julecheesecake
Dessert, 1 kage Ca. 12 personer 60+ min
Julecheesecake med pebernøddebund, brændte mandler og gløgg på toppen – så er den gode julestemning helt sikkert i hus!
Pebernøddebund
300 g pebernødder 50 g fuldkornshvedekiks, fx digestive 150 g smør – smeltet
lagkageplast (ca. 8 cm bred)
Fromage
4 blade husblas 1 vaniljestang (kornene heraf) eller vaniljepasta i tilsvarende mængde 125 g sukker (ca. 1½ dl) ¼ liter Karolines Køkken® Piskefløde 38% 1 spsk appelsinskal (usprøjtet) 200 g Buko® flødeost naturel 25% ¼ liter Karolines Køkken® Cremefraiche 18% 2 spsk friskpresset appelsinsaft
Gløgggelé
2 blade husblas 2 dl gløgg
Pynt
100 g grofthakkede brændte mandler guldstøv
Pebernøddebund
Kom pebernødder og kiks i et blenderglas og blend i ca. 30 sek. – til de er findelt. Kom kikseblandingen i en skål, tilsæt smør og rør blandingen godt sammen. Spænd et stykke bagepapir fast mellem ring og bund i en springform (ca. 22 cm i diameter). Beklæd formen med lagkageplast. Fordel blandingen i springformen, pres kiksbunden godt sammen og pres den halvt op ad siderne i springformen (ca. 4 cm). Stil bunden tildækket i køleskabet.
Fromage
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 10 min. Skrab kornene ud af vaniljestangen og bland dem med lidt af sukkeret. Pisk vanilje, resten af sukkeret, fløde og appelsinskal til et let skum. Rør flødeosten blød med cremefraiche og vend blandingen i fromagen. Varm appelsinsaften op. Træk husblassen op af vandet med det vand, der hænger ved og smelt den i den varme appelsinsaft. Afkøl husblasblandingen med lidt af fromageblandingen og vend det i resten af blandingen. Fordel fromagen over pebernøddebunden i springformen – der skal være ca. 1 cm op til kanten, så der er plads til geléen. Stil kagen tildækket i køleskabet til næste dag.
Gløgggelé
Læg husblassen i blød i koldt vand i ca. 5 min. Varm imens 1 dl gløgg til lige under kogepunktet, tag gryden af varmen og smelt husblassen heri. Køl af med resten af gløggen. Hæld meget forsigtigt geléen over fromagen i springformen, når den begynder at stivne og lad den stå i yderligere ca. 1 time i køleskabet.
Sådan anretter du kagen
Tag forsigtigt kagen ud af formen, fjern lagkageplast og stil den på et fad. Drys brændte mandler og guldstøv i et 2 cm bredt bånd langs kanten af kagen og server.
Tip: Du kan også lave en solbærgele på toppen af julecheesecaken – i stedet for gløggeléen. Erstat de 2 dl gløgg med 2 dl koncentreret solbærsaft.