En lille gruppe nysgerrige asylansøgere fra Roskilde Røde Kors center har torsdag d. 22. oktober 2015 været på besøg på
Lützhøfts købmandsgård. Her fortalt formidlingsinspektør Astrid Orsleff Hansen fra Roskilde Museum om den danske velfærdsstat op gennem tiden. De besøgende kom på en rejse gennem tiden, hvor de startede med et kik ind i træværkstedet og i købmandens butik og kontor, med historier om hvordan Lützhøfts stod for handelen mellem bønderne, og fortællinger om livet i købmandsgården. Efter en rundvisning og spændende historier om livet som købmand, og hvordan husstanden var det sociale sikkerhedsnet for de mange ansatte, kunne de besøgende få sig en kop kaffe, mens der blev fortalt videre.
Da historien bevægede sig længere op mod 1900 tallet, hvor mange af bønderne fra landet flyttede til byerne, og industrialiseringen var i gang, begyndte især en af asylansøgerne også at kunne drage flere og flere paralleller til livet i Syrien, og stillede nysgerrige spørgsmål til hele statens struktur.
Gennem hele besøget i Den Gamle Købmandsgård kunne de besøgende genkende ting fra deres eget land, f.eks. i håndværkerstedet hvor Ruqiya fra Sudan kunne genkende næsten alle værktøjerne, og syntes at det var meget spændende, med høns i gården og olielamper, som hun kendte hjemmefra. Og mændene fra Syrien kunne genkende tendenserne og udviklingen i landet, og se at det var sket over længere periode og på en meget mere fredelig måde end de kendte til fra deres hjemland.
Et besøg som dette er en af de måder som Roskilde Museum har valgt at hjælpe asylansøgerne på. Det er ét ud af mange projekter og arrangementer, som har kørt siden tidlig sommer, og som museet har valgt at støtte op med, for at fortælle de nye om livet i Danmark, og for at gøre deres usikre situation lidt lettere og lidt sjovere. ”Det er en rigtig spændende rent fagligt, og meget udfordrende, idet det er en målgruppe jeg ikke er vandt til at formidle til” fortæller kurator Astrid Hansen. Hun var så heldig at Røde Kors Centret havde en tolk med, som kunne oversætte, hvilket både gjorde det mere spændende for de besøgende, og lidt nemmere for hende selv, så hun vidste at de fleste i hvert fald kunne følge med i rundvisningen.
Og lige som så mange andre der arbejder med flygtninge og asylansøgere, synes Astrid Hansen at det er et meget meningsfyldt arbejde. ”Jeg vil meget gerne gøre mit til at hjælpe de her mennesker ind i det Danske samfund, så jeg er meget, meget glad for samarbejdet”.
Fra Røde Kors Centeret Roskilde opfordres alle skoler, institutioner, organisationer og virksomheder til at starte et lignende samarbejde, idet både asylansøgerne fra Roskilde Centret og dem som inviterer for en masse viden og livsglæde ud af det.