Roskilde går nye veje for at give et bedre liv til kommunens psykisk sårbare. Nye metoder og kurser skal hjælpe borgerne til at hjælpe sig selv. Det sker i lokaler på Musicon, som netop er indviet, fortæller Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
ARK, Akademiet for Recovery og Kompetenceudvikling, er et nyt unikt tiltag, hvor Roskilde Kommune støtter psykisk sårbare ved dels at tilbyde særlige kurser, dels bruge undervisere, der selv har en baggrund som psykisk sårbare – såkaldte peers.
ARK, som ligger i Musicon-bydelen, blev indviet tirsdag d. 12. april med deltagelse af bl.a. borgmester Joy Mogensen (S), udvalgsformand Bent Jørgensen (V) og Per Harvøe fra SIND i Roskilde.
-Med ARK går vi nye veje i støtten af de psykisk sårbare, som sammen med både ligesindede og pårørende får værktøjer til at hjælpe sig selv videre i livet. De internationale erfaringer fra bl.a. Storbritannien er rigtig gode, og det glæder mig, at Roskilde Kommunes borgere nu får tilbudt hjælp til selvhjælp på borgerens egne præmisser, siger borgmester Joy Mogensen.
ARK-projektet er meget anderledes end traditionel psykiatrisk behandling. I stedet for primært at have fokus på borgerens specifikke symptomer, tager ARK bl.a. udgangspunkt i borgerens egne ønsker om udvikling. De første kurser på ARK er afviklet med gode anmeldelser af deltagerne. Psykisk sårbare har mange udfordringer som følge af deres psykiske sygdom. Det kan være manglende uddannelse/job, misbrug, sociale fobier, angst eller sundhedsproblemer. Kurserne kan fx dreje sig om det meningsfulde i livet, sundhed og madlavning eller om sammenhængen mellem krop og psykisk velbefindende. Kurserne giver samtidig mulighed for at psykisk sårbare borgere, deres pårørende og medarbejdere kan deltage sammen.
-Målet med kurserne er at ruste borgerne til bedre at mestre både privat- og arbejdsliv. Men de psykisk sårbare får også nye sociale relationer med de andre kursusdeltagere, hvilket vi ved har stor betydning for vejen til at få det bedre, forklarer Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget i Roskilde Kommune.
Ved indvielsen deltog også borgere, der allerede nu er tilknyttet ARK, medarbejdere og frivillige undervisere. Der er omkring 350 borgere i Roskilde, der potentielt set kan få gavn af ARK. Det er frivilligt for borgerne at deltage i kurserne, så en del af opgaven for ARK’s sekretariat er at formidle tilbuddet til de relevante borgere. Der er tre ansatte i sekretariatet og desuden eksterne kursusundervisere.
Om ARK
Akademiet for Recovery og Kompetenceudvikling (ARK) er et treårigt satspuljeprojekt, der varetages i et partnerskab mellem Roskilde Kommune, Region Sjælland og SIND. Tilskuddet fra satspuljen på 3,4 mio.kr. slutter 30. juni 2018, hvor kommunen overtager.