Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger.
For hundrede år siden gik arbejdsfolk rundt i købmandsgården i Ringstedgade i Roskilde sammen med butikkens kommiser og lærlinge. Her havde de travlt med at løfte og læsse tunge sække fra kornlageret, og her kunne de få en tår fra brændevinsankeret i baglokalet, når arbejdsdagen blev lidt for lang.
Men hvad kendetegner en arbejder? Skal man arbejde på fabrik for at være det – og hvor mange fabrikker lå der egentlig i det gamle Roskilde? Den 20. maj går Lützhøfts Købmandsgaard sammen med Historiske Middage på opdagelse i Roskildes arbejderfortid. Under middagen vil du høre personlige beretninger om arbejdernes kampe og sejre på byens fabrikker, synge arbejdersange og spise et festmåltid, som det ville have set ud i tiden omkring 1920.
Fedtemadder og festmåltid
En festmiddag i arbejdernes ånd må naturligvis være både velsmagende og nærende. Der er næppe nogen fare for, at du vil gå sulten hjem, lover Sif Vorre Mandøe, kommis i købmandsgården:
”På menuen står blandt andet sagosuppe, kogt på de små sagogryn der har give suppen tilnavnet glosuppe – og bliver du inspireret til selv at gå i køkkenet, kan du bagefter købe sagogryn med hjem i et håndvredet kræmmerhus.”
Ud over suppe vil du blive trakteret med hønsefrikassé på årstidens friske råvarer, rugbrød med fedt og rabarbertrifli til dessert. Middagen er kreeret efter gamle opskrifter af kok Sara Broberg, der i samarbejde med kulturhistoriker Ditte Kröner skaber oplevelser med gode fortællinger om maden og historien, der har formet os som samfund.
Ansatte på Lützhøfts Købmandsgaard var en broget flok af kommiser, lærlinge, arbejdsfolk og gårdkarle. I dag kan du besøge museet og opleve deres arbejdsplads, som den så ud i tiden omkring 1920’erne. Lige som dengang er der håndvredne kræmmerhuse og høflig betjening. Arkivfoto.
Nye boller på suppen
Særligt tiden omkring det forrige århundredeskifte rummer mange gode fortællinger:
”Slutningen af 1800-tallet indvarslede nye tider i Danmark – og også i Roskilde. De gamle håndværksmestre lagde kursen om, og Roskilde fik nu forretninger i industristørrelse.” forklarer Ditte Kröner. Det betød forandringer for byen.
”I tiden op til første verdenskrig opstod blandt andet slagterifabrikker og bryggerier i større format end før. Roskilde voksede, og der skulle findes boliger til de mange arbejdere, der indvandrede fra land til by.”
Mødet mellem land og by er en velkendt fortælling på Lützhøfts Købmandsgaard, hvor en stor del af kundekredsen bestod af oplandets bønder, som kørte til byen og solgte deres varer på købmandsgården.
Mød din fortid
Museet er i dag indrettet som butik anno 1920, med snurrende kasseapparat, kaffererstatning på hylderne og brystsukker i glas. Under middagen får du et besøg hos købmanden, som den så ud på en tid med høflig og personlig betjening. Du kan også gå på opdagelse i arbejdernes historie i de industrielt fremstillede varer på butikkens hylder.
Der er lagt op til spændende smagsoplevelser og til refleksioner over, hvordan vores hverdag ligner og adskiller sig fra arbejdernes for 100 år siden.
Lützhøfts Købmandsgaard og Historiske Middage glæder sig til en festlig aften!
Tid, pris og sted:
Tirs. d. 20. maj, kl. 18-21.
Tilmelding senest d. 15. maj via mail på historiskemiddage@gmail.com
Samlet pris for middag og foredrag: 595 kr.
Lützhøfts Købmandsgaard, Ringstedgade 6-8, 4000 Roskilde.
