Børn i familier med alkoholproblemer – Hvornår griber du ind?
Mange voksne synes, det er rigtig svært at gribe ind, selvom de kan se, at et barn mistrives, fordi familien drikker for meget alkohol. Og det er desværre ikke nogen sjældenhed, at et barn står i sådan en situation. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser nemlig, at to børn i hver klasse er vokset op i en familie med alkoholproblemer, det svarer til 122.000 børn på landsplan skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
I uge 40 sætter Roskilde Kommune derfor fokus på de voksne, der har muligheden for at gøre en forskel for et barn, der vokser op i en familie med alkoholproblemer.
’De voksne’ kan eksempelvis være andre forældre, pædagoger, lærere, naboer, læger, fodboldtrænere eller andre, der møder barnet i deres hverdag.
Det kan du gøre:
Hvis en voksen opdager tegn på, at et barn mistrives på grund af for meget alkohol i familien, er der flere ting, man kan gøre: Fx kontakte sin nærmeste leder eller institutionens nøgleperson på alkoholområdet, kontakte kommunens Åbne og anonyme rådgivning eller ringe til Alkolinjen på 80 200 500.
Børne- og familiecenteret i Roskilde Kommune tilbyder gratis Åben og anonym rådgivning, hvis man er i tvivl om, hvorvidt man skal gribe ind.
I år har der indtil videre været 126 henvendelser og kun 2 af disse har handlet om alkohol. I 2015 var der 156 henvendelser og 5 af dem drejede sig om alkohol. Tallene for 2014 er næsten identiske, her var der 155 henvendelser og 6 af disse handlede om alkohol.
Få henvendelser
’Når vi ved, at der sidder to elever i hver klasse, der kommer fra en familie med alkoholproblemer, så kan det undre, at der ikke er flere henvendelser til den Åbne anonyme rådgivning. Men det kan forklares ved, at der er et enormt tabu forbundet med alkoholmisbrug, og mange voksne vil ikke blande sig’, forklarer Birgit Wøldike, der er familiebehandler i Børne- og Familiecenteret.
’Mange voksne er bange for at gribe ind, enten fordi de er usikre på, om de nu også har ret i deres fornemmelse, eller også fordi de ikke kan overskue de mulige konsekvenser, det kan få for familien og barnet. Flere ville nok kontakte os, hvis de vidste, hvor meget der i virkeligheden skal til før et barn eksempelvis fjernes fra familien. Der er mange trin før det sker, og ét af dem er, at vi snakker med familien og barnet’, forklarer Birgit Wøldike.
Nogle gange kan det dog være svært at få barnet i tale, fordi børnene er utrolig loyale overfor deres familie og vil gøre alt, hvad de kan, for at holde på familiens hemmelighed, forklarer Birgit Wøldike.
Børnene ønsker hjælp
Hun er dog ikke i tvivl om, at det gør alverden til forskel for barnet, hvis en voksen griber ind, og Birgit Wøldike beskriver, hvordan barnet føler en enorm lettelse, når der bliver ’taget hul på’ problemerne.
Birgit Wøldike sidder til daglig med ansvaret for de børnegrupper, som Børne- og Familiecenteret tilbyder børn fra familier med alkoholproblemer. Her kan børnene mødes og dele deres tanker med hinanden og familiebehandleren.
’Vi kan se, at samtalerne betyder meget for børnene. De finder ud af, at der er andre, der har det ligesom dem, de får mere selvtillid, bliver gladere og forstår efterhånden, at de ikke skal tage ansvaret for familiens alkoholproblemer’.
Grib ind – før det går rigtig galt
’Når alkoholen fylder for meget indenfor hjemmets fire vægge, så går det hårdt ud over børnene, og måske går familien efterhånden helt i opløsning. Derfor vil jeg kraftigt opfordre til at hjælpe børnene og gribe ind, når man oplever de vokser op i en familie med alkoholproblemer. Mindst lige så vigtigt er det, at hjælpe de voksne, så de kan få den rette behandling. Alene i Roskilde Kommune viser 17 % tegn på alkoholafhængighed, og det tal skal vi hjælpe hinanden med at få ned’, siger Morten Gjerskov, der er formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.
Hjælp i Roskilde Kommune:
I Roskilde er der blandt andet hjælp at hente i:
- Børne- og Familiecenteret og Unge- og Familiecenteret: www.roskilde.dk/borger/familie-og-boern
- CAS – Center for Alkohol- og Stofbehandling: www.misbrug.roskilde.dk
Fakta om alkohol:
- Danskere over 14 år drikker i gennemsnit 9,4 liter 100 % ren alkohol om året (2013)
- Du har en høj risiko for at blive syg på grund af alkohol, hvis du som kvinde drikker mere end 7 genstande om ugen, og som mand 14 genstande om ugen.
- Undersøgelser vurderer, at 500.000-600.000 danskere drikker mere end det anbefales. Ud af disse har 190.000 personer et skadeligt forbrug, og 160.000 personer er afhængige af alkohol.
- I 2013 var der 2900 dødsfald relateret til alkohol.
(Kilde: Sundhedsstyrelsen)