De 2.000 borgere i Roskilde, der får hjælp fra hjemmeplejen, og de cirka 550, der bor på et af kommunens plejecentre, oplever ligesom alle andre en anderledes hverdag i disse dage. Det skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelse.
Roskilde Kommune har sat forskellige tiltag i værk, som skal hindre smitten i at sprede sig til de ældre og sårbare borgere. Mange får derfor færre besøg end normalt, og selv når medarbejderne kommer, så er det heller ikke som det plejer: – Hjemmehjælperne skal for eksempel være så kort tid som muligt i borgerens hjem, så mange vil nok opleve, at de er hurtigere ude af døren. Men jeg oplever en stor vilje hele vejen rundt til at få det bedste ud af situationen med de muligheder, der er, siger borgmester Tomas Breddam.
På plejecentrene er der fokus på fortsat at skabe hyggestunder, som tirsdagsmorgensang på altanerne på Trekroner Plejecenter og hjælp til Facetime-samtaler på Plejecenter Skt. Jørgensbjerg.
Hygiejne og prioritering.
Et særligt kommunalt hygiejnerejsehold instruerer medarbejdere, social- og sundhedspersonale, pædagoger med flere, i hvordan de hindrer spredningen af coronavirus. For eksempel spritter hjemmeplejen ikke bare hænder, men også rat og gearstang af, inden de kører videre til næste borger.
De mange retningslinjer er tidskrævende, men kommunen må ikke risikere, at medarbejdere bringer smitte ud til borgerne. Derfor løber de ekstra stærkt, både i hjemmeplejen og på plejecentrene:
– Mange flere medarbejdere er hjemme med mild sygdom, fordi vi ikke vil risikere, at de bærer smitte med på arbejde. Vi bliver nødt til at prioritere, og her hjælper flere borgere os heldigvis. Flere har for eksempel selv meldt hjemmehjælpen fra for en periode. Alle prioriteringer sker på baggrund af en konkret vurdering, og det skal selvfølgelig være sundhedsmæssigt forsvarligt, understreger sundheds- og omsorgschef, Jessie Kjærsgaard.