Roskilde og Lejres indbyggere nyder godt af en lang levetid.
I Region Sjælland er Roskilde den kommune, der hurtigst får sine færdigbehandlede patienter hjem fra sygehuset og i gang med genoptræning.
Så snart de er meldt færdigbehandlede på sygehus kommer borgerne hjem, fremgår det i en orientering om otte nationale mål for sundhedsvæsenet, som har været forelagt Sundheds- og Omsorgsudvalget.
– Vi er hurtigst i regionen til at få færdigbehandlede borgerne hjem fra sygehuset og i gang med genoptræning. Det er godt for borgerne, for tiden i sygehussengen giver større risiko for infektioner og andre komplikationer, som forlænger sygdommen, siger Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, til Roskilde Avis
Den måde man måles tiden som borgerne er nødt til at være i hospitalssengen efter behandlingen, måles i liggedage pr. 1000 borgere.
Her har Roskilde flotte 0,1 liggedag hvilket kun 3 andre kommuner i regionen kommer tæt på. De ligger dog på 0,4-0,5 liggedage pr. 1000 borgere.
Roskilde kommune har også en meget lav ventetid til genoptræning. I mange kommuner ligger ventetiden på et par uger, mens man i Roskilde som regel kommer i gang med genoptræningen efter få dage.
– Når vi undgår unødvendige liggedage i sengen og får borgerne hurtigt i gang med genoptræningen, bliver de også hurtigere raske og får hverdagen tilbage. Det giver samtidig mindre risiko for, at de skal indlægges igen, siger Morten Gjerskov til Roskilde Avis.
Længere levetid
Indbyggerne i Roskilde har også den højeste levetid i Regionen.
I Roskilde kommune er den gennemsnitlige levealder steget til 80,7 år – hvilket dog overgås af indbyggerne i Lejre, hvor folk gennemsnitligt bliver 81 år.
Som forklaring nævnes blandt andet de færre rygere. Tallet for rygere der i 2010 var på 18,1 pct. er i 2013 faldet til 15 pct.