Et blomsterbed på 8 x 3 meter kan nu ses ved rundkørslen ved havnen. Det er første tegn på, at vi fejrer 100 års jubilæet for Byparken. Det fortæller Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.
Parken er den første ”kommunale” park i Roskilde. Den blev skabt på baggrund af en testamentarisk gave fra en af byens store mæcener, købmand O.H. Schmeltz. Ved sin død i 1898 havde han bl.a. testamenteret penge til at købe jord og anlægge et ”Lystanlæg, som dog ikke maa bruges til nogen Slags Sport.”
På skrænten ned mod fjorden blev Byparken en snes år senere anlagt i den tids foretrukne engelske landskabsstil med slyngede stier og grupper af store træer på klippet græsbund.
Vi fejrer Byparkens jubilæum søndag den 11. september kl. 13-16 med musik og mange spændende fortællinger om parken. Alle er meget velkomne.
-Blomsterbedet består af Alunrod (Heuchera) og Cypresurt (Santolina).
-Motivet er en triskele, som både er anvendt i vikingetiden og af kristne i middelalderen som symbol på treenigheden.
-Byparken, som strækker sig fra domkirken til havnen, har altid været centrum for Roskildedensernes promenader, kælketure, sommerkoncerter og meget mere.
Byens musikscene
Mange år før nogle havde tænkt på Roskilde Festivalen – i 1922 – blev der opført en musiktribune i den nyanlagte bypark. Her har diverse orkestre og bands siden 1924 underholdt roskildenserne ved Byparkkoncerterne.
I begyndelsen var det lokale orkestre, der leverede musikken. F.eks. byorkestret, som spillede værker af Lumbye og Strauss og anden klassisk underholdningsmusik.
I 1930’erne var Roskilde Amatørorkesters koncerter i Byparken meget velbesøgte, når musikdirektør Billesbølle svang dirigentstokken.
I 1970’erne, 80erne og 90erne ændrede koncerterne karakter. Nu blev det en udenbys musikimpresario, der blev hyret til at lægge program og arrangere Byparkkoncerterne med større musiknavne. Arkiverne viser anmeldelser i aviserne af navne som Savage Rose og Bamses Venner.
I 2007 overtog kommunens kulturafdeling ansvaret for koncerterne, som i en del år havde haft faldende publikumstal. Det blev besluttet at beskære antallet af koncerter til 4 tirsdag i juli, for at kunne højne kvaliteten på musikprogrammet og opgradere børneunderholdningen. I 2015 havde nogle koncerter op mod 8.000 deltagere.
I de seneste år har det været spillestedet Gimle, der har stået for udvikling og afvikling af koncerterne.
Igen i år vil bakken fra Pipers Hus og ned mod legepladsen være fyldt med musikglade borgere – hver tirsdag i juli fra klokken 19.30, hvor børneunderholdningen starter 18.30.
Den første koncert er med Roskilde Synger tirsdag den 5. juli. Og ugen efter – altså tirsdag den 12. juli – er det så en god gammel roskildedenser, der synger, nemlig Allan Wegenfeldt, der er den karismatiske forsanger i The Sandmen. Samme aften åbner Jack In The Middle ballet, og holder samtidig de lokale faner højt.
Tirsdag den 19. er det Oh Land, der topper plakaten med hendes nyskabende pop og hun varmes op af Ida Gard.
Sæsonen 2016 afsluttes så tirsdag den 26. juli med et dansk pop koryfæ af de helt store, nemlig Anne Linnet, hvor Wangel har fået den ære at varme op.