Ulemperne ved spagnum får nu Materialepladsen Roskilde til at fjerne produktet. Det ødelægger biodiversiteten og udleder CO2 i store mængder, når det graves op, og ifølge direktøren er det et spørgsmål om tid, før et forbud rammer Danmark.  

Fra foråret 2025 er det slut med at hente spagnum hos Materialepladsen Roskilde. Her har man truffet en politisk og grøn beslutning om at erstatte spagnum med danskproduceret, økologisk pilekompost, som man nu finder der, hvor der tidligere var spagnum.

– Vi vil gerne gå forrest og fjerne spagnum, selvom det stadig er lovligt, trods de mange miljømæssige problemer i det. Vi har set en mulighed for at udfase et produkt, der er meget CO2-belastende og ødelæggende for biodiversiteten, der hvor det udvindes. Med pilekompost kan vi erstatte spagnum med et bedre produkt, lyder det fra Allan Johansen, der er direktør for Materialepladsen Roskilde, hvor man har indgået et samarbejde med den nordjyske landbrugsvirksomhed Ny Vraa, som producerer dansk, økologisk pilekompost som et alternativ til spagnum.

Alternativet er der

I Danmark anvendes der hvert år omkring 400.000 kubikmeter spagnum, og private står for omtrent to tredjedele af forbruget, som primært går til dyrkning i drivhuset eller i blomsterkrukkerne på terrassen. At materialet er problematisk, er der ingen tvivl om, mener biolog og naturrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening, Anders Juel:

– Overordnet kan det ikke lade sig gøre at lave spagnum bæredygtigt. Det handler både om, at man ødelægger naturområderne for at få det fri, og at det frigiver CO2 i den proces samt i anvendelsen. Højmoserne, som spagnum udvindes fra, er en utroligt sjælden naturtype, og vi har ikke mange tilbage af dem i Danmark, siger Anders Juel.

Selvom Materialepladsen Roskilde indtil for ganske nylig solgte spagnum, mener Allan Johansen nu, at det faktisk burde forbydes. Det vil i hans optik også gøre det nemmere for forbrugerne.

– Vi har et glimrende alternativ til spagnum i form af pilekomposten, som udleder langt mindre CO2 og faktisk har bedre egenskaber til dyrkning. Vores valg om at fjerne spagnum, skal gøre det nemmere for forbrugerne, fordi vi simpelthen tager stilling for dem. Vi gør det ud af et grønt hjerte, for rent økonomisk kan spagnum være en bedre forretning. Men vi mener, at det burde forbydes, og tror på, at det også bliver forbudt i Danmark, siger Allan Johansen.

Forbud i andre lande

I England har det fra 1. januar 2024 været forbudt at sælge spagnumholdige produkter til private haveejere, og et lignende forbud kan være på vej i Norge. I Danmark ser det dog ikke ud til at være på vej, men hos Danmarks Naturfredningsforening er holdningen klar.

– Selvom man trapper ned på opgravningen af spagnum i Danmark, er det et globalt spørgsmål. Vi skal ikke bare importere end masse og fortsætte med at bruge det. Et forbud er umiddelbart vejen frem, og da problemet er større end bare Danmark, mener vi, at det bør løftes op på EU-plan, siger Anders Juel.

Om spagnum:

  • Spagnum er gammelt plantemateriale udvundet fra tørvemoser.
  • Tørvemoser udgør cirka tre procent af jordens areal og er værdifulde for biodiversiteten.  
  • Tørvemoser lagrer store mængder CO2, og det frigives, når spagnum udvindes fra moserne.
  • I Danmark anvendes omkring 400.000 kubikmeter spagnum hvert år, og private står for omtrent to tredjedele af forbruget.

Kilde: Bolius

Om pilekompost:

  • Pilekompost består af pileflis og en græs- og kløverblanding.
  • Pilekompost har et aktivt mikroliv, som gør planter robuste og modstandsdygtige.
  • Pilekompost har et naturligt højt humusindhold – tilbageværende næringsstoffer, når bakterie, svampe og regnorme har nedbrudt animalsk og organisk materiale.
  • Pilekompost kan erstatte spagnum i haven og hjemmet.
  • Et højt humusindhold er vigtigt for mikrolivet og planternes rødder, da det holder på fugten og giver struktur og ilt i jorden.

Kilde: Ny Vraa

Materialepladsens nye produkt pilekompost skal erstatte spagnum på virksomhedens fem pladser. Foto: Materialepladsen
Beslutningen om at udskifte spagnum med pilekompost er et initiativ fra Materialepladsen, der mener, at det er en bedre løsning og kan være med til at gøre en forskel i CO2-regnskabet. Foto: Materialepladsen
Pilekompost har et CO2-aftryk, der er 93 procent lavere end spagnum. Foto: Materialepladsen