Friluftsrådet har med Udlodningsmidler til Friluftsliv netop bevilliget 32,4 mio. kr. til 187 friluftsprojekter over hele landet. Midlerne går til en bred vifte af projekttyper: fra sheltere og skolehaver til naturaktiviteter for mennesker med funktionsnedsættelser.
Friluftsrådet har med Udlodningsmidler til Friluftsliv netop bevilliget 32,4 mio. kr. til initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. I alt er der givet støtte til 187 projekter i 72 kommuner.
Projekterne fordeler sig på tre temaer: Fysiske rammer for friluftsliv, der blandt andet tæller sheltere og vandrestier, Vandfriluftsliv som eksempelvis kajakker og saunaer til vinterbadning, samt 91 af de støttede projekter: Børn og unges friluftsliv, hvor skolehaver og naturformidling i børnehøjde er blandt projekterne.
Stor mangfoldighed i projekterne
Der er givet støtte til både traditionelle friluftsfaciliteter som madpakkehuse og sheltere og til de lidt anderledes typer af friluftsaktiviteter som kæphestespring, discgolfbaner til skoleelever med særlige behov, og kanoture til mennesker med PTSD.
“Ikke alle friluftsbrugere har samme interesser eller behov, så jeg glæder mig over den store mangfoldighed i både ansøgere og projekttyper, som forhåbentlig vil medvirke til at få nye målgrupper ud i naturen,” siger Annesofie Bjerre, forperson i Friluftsrådet.
Projekter med bæredygtighed prioriteres
Friluftsrådet har særlig fokus på at støtte projekter, hvor bæredygtighed er indtænkt.
Eksempelvis med brug af miljøcertificerede materialer, deleordninger af grej, eller projekter, der er med til at øge biodiversiteten.
“Med udlodningsmidlerne giver vi flere mulighed for at komme ud og opleve, hvad friluftsliv og natur kan gøre for os. Men det er ekstremt vigtigt, at vi samtidig passer godt på vores natur, så det glæder mig, at der i mange af projekterne er stor opmærksomhed på at indtænke bæredygtighed, for eksempel på den måde, at tiltaget øger biodiversiteten, som gør sig gældende for 23 af de støttede projekter,” siger Annesofie Bjerre.
Friluftsrådet har modtaget 278 ansøgninger, og cirka 56 procent af de bevilligede midler gives til foreninger og organisationer.
Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet i Danske Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri.
Fire eksempler på støttede projekter
-
- Asta Fonden, som er et aktivitets- og samværstilbud for mennesker med handicap, har fået 85.000 kroner under temaet Fysiske Rammer til at etablere et grønt område med bålplads og solsejl på afdelingen Rymarksvej i København. Området anlægges med kørebaner, så kørestolsbrugere har mulighed for at komme dertil året rundt, og det skal være centrum for pædagogisk arbejde med temaer som klima, biodiversitet og fra jord til bord.
- Strandby Vinterbaderlaug i Nordjylland har fået 400.000 kroner under temaet Vandfriluftsliv til anlæg af et helårs havnebad i Strandby Havn. Havnebadet indrettes med terrasser, badebroer, broanlæg, badetrapper og 25 m svømmebaner, og bliver offentligt tilgængeligt for alle. Med en rampe ned i vandet bliver der også adgang for gangbesværede.
- Randers Friskole og Børnehus har fået 47.400 kroner under temaet Børn og unges friluftsliv til at etablere et biavlerprojekt, der skal lære børnene vigtigheden af biernes arbejde for en biologisk mangfoldighed. Pengene går til bl.a. bidragter, så børnene kan være med til at passe bistaderne, ligesom et samarbejde med Natur & Ungdom Randers betyder, at områdets øvrige børn også kan opleve bierne tæt på.
- Danmarks Nationalparker med Nationalpark Vadehavet som projektleder har fået 4,5 mio. kroner til et 3-årigt nationalt udviklingsprojekt med titlen Faciliteter til det stille friluftsliv. Projektet sker i samarbejde med bl.a. Københavns Universitet og med inddragelse af kommuner, naturvejledere, fagprofessionelle, behandlingssteder mv., og formålet er udvikle og afprøve nye koncepter for friluftsfaciliteter, der understøtter og forstærker den mentalt sundhedsfremmende effekt af at være i naturen.
- Asta Fonden, som er et aktivitets- og samværstilbud for mennesker med handicap, har fået 85.000 kroner under temaet Fysiske Rammer til at etablere et grønt område med bålplads og solsejl på afdelingen Rymarksvej i København. Området anlægges med kørebaner, så kørestolsbrugere har mulighed for at komme dertil året rundt, og det skal være centrum for pædagogisk arbejde med temaer som klima, biodiversitet og fra jord til bord.
TILSKUD I TAL
Fysiske rammer for friluftsliv: 55 projekter, 8.453.400 kroner
Vandfriluftsliv: 36 projekter, 5.837.300 kroner
Børn og unges friluftsliv: 91 projekter, 5.646.300 kroner
Nationale projekter: 5 projekter, 12.502.500 kroner
I alt: 32.439.500 kroner
Nordjylland: 10 kommuner, 29 projekter, 4.532.900 kroner
Midtjylland: 12 kommuner, 47 projekter, 5.454.700 kroner
Syddanmark: 17 kommuner, 38 projekter, 8.206.500 kroner
Sjælland: 13 kommuner, 24 projekter, 3.081.100 kroner
Hovedstaden: 20 kommuner, 49 projekter, 11.164.300 kroner
Udlodningsmidler til Friluftsliv støtter initiativer, der forbedrer mulighederne for befolkningens friluftsliv og naturforståelse. Næste ansøgningsfrist er 15. februar 2025. Læs her.