Ledelsen på Roskilde Universitet tager kraftigt afstand fra den seneste tids hændelser på universitetets område.

Foto: ABW

De skriver i en pressemeddelelse:

I løbet af efteråret har der været afholdt to pro-palæstinensiske demonstrationer og en sit-in på Roskilde Universitet arrangeret af en gruppe, der kalder sig RUC Intifada. I den samme periode har der af to omgange været malet graffiti forskellige steder på campus med hadefulde budskaber vendt mod Israel, jøder og Roskilde Universitet.

Roskilde Universitets ledelse tager kraftigt afstand fra indholdet og har naturligvis meldt graffitien til politiet. Vi kan også konstatere, at der er studerende, som har følt sig utrygge i forbindelse med begivenhederne, og en enkelt studerende med jødisk baggrund har valgt at stoppe på sin uddannelse efter hændelserne. Det er dybt beklageligt, at det er kommet så vidt, og vi tager situationen meget alvorligt og arbejder seriøst for at genetablere den gode og nuancerede dialog, hvor der tydeligt er plads til alle uanset baggrund.

Som universitet kan vi ikke leve med, at grupper af studerende føler sig utrygge på campus. Derfor har vi indskærpet, at den konkrete gruppering skal anmelde kommende demonstrationer og arrangementer på forhånd til både politiet og universitetet. Vi kan ikke acceptere demonstrationer, der skaber utryghed. RUC’s lokaler kan heller ikke benyttes til RUC Intifadas møder og aktiviteter.

Vi er orienteret om, at enkelte medarbejdere har deltaget i RUC Intifadas arrangementer. Universitetets medarbejdere har som offentligt ansatte en udstrakt ytringsfrihed, men det er vigtigt, at alle er klar over, at også de har ansvar for, at alle studerende uanset baggrund kan være trygge.

Vi vil gerne understrege, at frihed og gensidig respekt skal følges ad, så studerende og medarbejdere møder hinanden med respekt og ligeværdighed på tværs af forskelle som fx religion, køn, etnicitet, seksuel eller politisk orientering (som beskrevet i RUC’s principper for akademisk frihed).

Vi vil gerne slå fast, at det kan få alvorlige konsekvenser, fx i form af bortvisning eller afskedigelse, hvis man bryder loven og/eller overtræder universitetets regler.

Det er dybt beklageligt, at nogle få individer har skabt utryghed på Roskilde Universitet. Vi insisterer på, at alle har og tager et ansvar for, at samtalen og debatten foregår på en respektfuld og saglig måde – både i undervisningen og i almindelighed på universitetet.

Vi skal værne om vores kultur på Roskilde Universitet. Der er højt til loftet og plads til forskellige holdninger. Kernen er den frie tanke, demokrati og tolerance.

Vi er i kontakt med flere af de studerende, som har følt sig utrygge den seneste tid. Hvis studerende, medarbejdere eller studenterorganisationer vil i dialog med ledelsen, er de altid velkomne til at kontakte os.

Venlig hilsen

Hanne Leth Andersen, Peter Kjær og Henrik Zobbe
Rektoratet

Investeringer og akademisk samarbejde
RUC Intifada har krævet, at universitetet stopper alle investeringer i Israel og akademisk samarbejde med landet. Roskilde Universitets investeringer er udelukkende placeret i danske realkreditobligationer. RUC har dermed ikke placeret investeringer i virksomheder, som fremgår af FN’s liste.

Roskilde Universitet har heller ikke generelle samarbejder med institutioner i Israel. Men der kan være enkelte individuelle forskere, som på egen hånd samarbejder med forskere i udlandet – fx i Israel. Som universitet har vi ikke en selvstændig udenrigspolitik, men må følge Regeringens linje i sager som denne.