Det kan virke nemt, når man efter en varm indsats i køkkenet står i fedtrester og opvask til næsetippen, men at hælde fedt og olie i afløbet eller toilettet er verdens værste idé. Det kan nemlig koste dyrt for både pengepungen og miljøet. Forstå hvorfor, og bliv klogere på, hvad du i stedet skal gøre.
Forkert håndtering af fedt i helt almindelige husstande skaber dagligt problemer i både private afløb som hos dig selv og i det offentlige kloaksystem. Problemerne opstår, når flydende fedt eller olie hældes i køkkenvasken eller toilettet. Fedtet og olien størkner nemlig nede i afløbene og kloakledningerne, så der dannes fedtpropper. Propperne virker i sig selv stoppende, men andet skidt sætter sig også fast i fedtpropperne, så de vokser sig større og får en endnu mere tilstoppende effekt.
Derfor skal du undgå fedt i afløbet:
-
- Fedt og olie i afløb tiltrækker rotter (du vil helst undgå rotter)
- Fedt og olie tilstopper dit afløb og din køkkenvask (du vil helst holde din brug af svupperen på et minimum, og du vil helst undgå en VVS-regning)
- Fedt og olie tilstopper den offentlige kloak (du vil helst holde slamsugeren væk fra vejen og holde forsyningsselskabets udgifter til slamsugning og reparationer på et minimum)
Sådan kommer du af med fedtet!
Smør, margarine og stegefedt fra kød er nemt at skrabe frit, når det er afkølet og størknet.
Størknet fedt skrabes fri af panden/gryden og kommes i posen med madaffald.
Olie som ikke størkner, fx fritureolie, kræver lidt mere
Først skal olien afkøles.
Når olien er afkølet, kan du fx tage en stor kande og fore den med to poser. Herefter hælder du olien i den forede kande, slår knude på dobbeltposen og kommer den i madaffald. Dette er miljømæssigt den bedste metode og vores anbefaling.
Alternativt kan du hælde olien i en tom karton, fx en mælkekarton, skrue låget på kartonen og så komme den først i en pose og dernæst i restaffald.