Vil du gerne gøre livet nemmere for havens dyr, når efterårets regn og rusk melder sig? Så har Dyrenes Beskyttelse samlet en række gode råd her.

Foto JTL

Mange forbinder nok foråret og sommeren som årstiderne, hvor man kan gøre ting ved sin have til glæde for dyrene og dermed være dyrebeskytter. Men der er faktisk også meget at gøre, når grønne blade ellers bliver brune og falder af. Og lad os da bare starte med netop de nedfaldne blade.

Brune blade er en kilde til føde og huler
Begynder græsplænen at være fyldt med blade, så kan du med fordel spare dig for noget arbejde og lade dem ligge frem for at rive dem sammen. Smådyr lever af at nedbryde bladene og vil ofte gemme sig underbladene. Det ved solsorten, der hele vinteren ’vender blade’ for at spise de smådyr, der gemmer sig under dem. Det er en vigtig kilde til føde for solsorten i de kolde måneder.

Kan du ikke lade være med at rydde plænen for blade, så kan du stadig gøre gavn for både solsorten og et dyr som pindsvinet, hvis du samler bladene på steder i haven, hvor de ikke generer din ordenssans så meget. Pindsvinet er nemlig helt frem til december på udkig efter en rede, som den kan gå i vinterhi i, og her er de nedfaldne blade vigtige som redemateriale.

Brombærbuske er helt vildt fantastiske
Helt overordnet set har dyrene mest glæde af det, vi kalder hjemmehørende planter. Hvis man går og skal plante bærbuske, så er det særligt buske som stikkelsbær, solbær, ribs og brombær.

Sidstnævnte er en af de helt exceptionelle. Når den blomstrer, er den en insektmagnet på niveau med sommerfuglebuske. Den leverer mad til store og små dyr som harer og rådyr, der spiser knopskud og blade samt fugle, der spiser bærrene.

Egetræet med de tusind arter
Der er flere gode træsorter, hvis du gerne vil give gode levesteder og føde til dyrene. Hassel og hyld er gode valg, når du planter træer. Det samme er pil, der tiltrækker rigtigt mange dyr som levested. Og når foråret kommer og piletræet får knopper, også kaldet gæslinger, så er disse, når de springer ud,en vigtig kilde til føde for flere biarter, fluearter, sommerfuglearter, osv., da knopperne springer ud på et tidspunkt af året, hvor der ikke er megen anden føde for pollensøgende insekter.

Et andet supertræ er eg. Hundredvis af insektarter kan knyttes til egetræet og i alle afskygninger lever de på og af egetræet. På den måde er eg helt fantastisk for biodiversiteten.

Tjørnehækken er megafed
Heller ikke ved valget af hæk er det ligegyldigt, hvad du vælger, hvis du vil styrke biodiversiteten i din have. Tjørnehækken er en gave til insekterne, hvilket også giver en positiv virkning for de næste dyr i fødekæden.

Bøgehækken er også et udmærket valg for dyrene, mens ligusteren kun har begrænset værdi. Laurbærkirsebærhækken er til gengæld at betragte som død vegetation og vil ikke gøre nogen gavn for dyrene.

Kilde Dyrenes Beskyttelse.