Lystfiskeri, i naturen med hunden, friluftsliv omkring motorbaner og en UNESCO camp. Friluftsrådet har med Udlodningsmidler til Friluftsliv bevilget 5.285.000 kr. til fire nationale udviklingsprojekter, som er vidt forskellige, men alle har det formål at øge børn og unges tilknytning til naturen.

Foto ABW

Mange børn og unge er udfordret på deres trivsel, og mange får i dag ikke et stærkt forhold til naturen, selvom de hver dag tilbringer meget tid udenfor. Den problematik vil de fire nationale udviklingsprojekter, der netop har modtaget støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, forsøge at gøre noget ved.

Projekterne har til sammen modtaget 5.285.000 kr. i støtte til initiativer, der på hver sin måde har til formål at få børn og unge mere ud i naturen og derigennem øge både deres naturforståelse og trivsel via nye fællesskaber, naturoplevelser og et aktivt friluftsliv.

Projekterne spænder vidt: naturfaglig camp og frit digitalt læringsmateriale, etablering af familievenlige naturområder omkring motorsportsbaner, inspiration til naturoplevelser med familiens hund, og lystfiskertræf, -guides og etablering af juniorafdelinger i lystfiskerforeninger.

“Fællesnævneren for alle projekterne er at fremme børn og unges friluftsliv og naturforståelse. Det er afgørende for både den enkeltes trivsel og udvikling af stærke sociale fællesskaber, men også for samfundet, for hvis ikke vores børn og unge opbygger en forbindelse til naturen, risikerer vi at miste grundlaget for en grøn fremtid – man passer simpelthen bedre på det, man kender. Det er derfor glædeligt, at de nye projekter på forskellig vis har fokus på de udfordringer,” siger Annesofie Bjerre, forperson i Friluftsrådet.

Nye ungevenlige takter i lystfiskerforeninger
Det største beløb er bevilget til Danmarks Sportsfiskerforbund, der har modtaget 2.500.000 kr. til projektet Fremtidens Lystfiskere.

De fremtidige lystfiskere er børn og unge, og grundideen er at motivere dem til at opdage og dyrke glæden ved at komme ud i naturen med en fiskestang via blandt andet et online læringsunivers, tilbud om lystfiskertræf, etablering af et ungepanel, juniorafdelinger i lystfiskerforeningerne, og kommunikation på de platforme, børn og unge færdes på.

En grundsten i projektet er juniorafdelinger, som imidlertid kræver en modernisering af børne- og ungdomsarbejdet i lystfiskerforeningerne.

Ifølge en undersøgelse blandt Danmarks Sportsfiskerforbunds medlemmer vil mange af dem gerne arbejde med børn og unge, men mangler inspiration, uddannelse og tovholdere. Derfor er et af målene i projektet uddannelse og kompetenceudvikling af godt 100 frivillige formidlere og lystfiskerforeninger.

“Dansk lystfiskeri er på mange måder under pres – og særligt to ting skiller sig ud: Et vandmiljø i dårlig forfatning, og et presset foreningsliv. Begge dele er en begrænsende faktor for, at børn og unge stifter bekendtskab med lystfiskeri. Derfor er vi utroligt glade for, at vores projekt Fremtidens Lystfiskere har fået støtte fra Udlodningsmidler til Friluftsliv, hvor hovedformålet netop er at skabe grundlag for, at flere børn og unge kan få en livslang interesse for lystfiskeri og det at være i naturen,” siger Torben Kaas, formand for Danmarks Sportsfiskerforbund.

Forståelse for biodiversitet
De øvrige tre tilskudsmodtagere er GeoCenter Møns Klint, der er blevet bevilliget 200.000 kr. til projektet “Møns Klint – UNESCO Camp”, Dansk Automobil Sports Union, der modtager 1.085.000 kr. til projektet “Bier, Baner & Biodiversitet”, og Danmarks Civile Hundeførerforening, der får 1.500.000 kr. til projektet “En hund efter natur”.

I projektet “Møns Klint – Unesco Camp”, som er forankret i GeoCenter Møns Klint, er målgruppen udskolingselever og -lærere.

600 7.-9. klasses elever skal i foråret 2025 på en 3-dages camp ved Møns Klint med det formål at give at koble teoretisk naturfaglig læring sammen med praktiske fællesskabende aktiviteter.

Udover at give eleverne et indblik i friluftsliv er en vigtig del af projektet at give udskolingslærere inspiration til nye undervisningsmetoder og naturfaglige emner i deres daglige undervisning, hvorfor læringsmaterialet, som udarbejdes i samarbejde med bl.a. FN’s Skoletjeneste og LIFE Fonden, efter campen er tilgængeligt for alle udskolingslærere i Danmark.

“Bier, Baner & Biodiversitet”, som er et samarbejde mellem Dansk Automobil Sports Union og blandt andet foreningen Vild med Vilje, Biologiforbundet og Dansk Orienteringsforbund, handler også om at fremme friluftsliv og naturformidling, både i skoleregi og for børnefamilier i fritiden.

Projektets mål er at udvikle og afprøve en model, der udnytter de grønne arealer, der er rundt om og mellem kørebanerne på fire motorsportsbaner i Danmark.

Konkret ved at skabe offentlig adgang, lave naturplejeplaner, etablere børnevenlige aktivitetsstier og formidlingstavler, samt udarbejde undervisningsforløb og -materialer til grundskoler. Tanken er efterfølgende at udbrede modellen til alle baner i landet.

Frivillige ildsjæle er afgørende
“En hund efter natur” tager udgangspunkt i den mere end halve million danske familier, der har en hund, og specielt i den tilknytning, som mange børn har til familiens hund. Den skal være løftestang for at få børn og unge ud i naturen og via børnevenlige aktiviteter med hunden give dem nye naturoplevelser samt udvide deres forståelse for naturen.

En gren af projektet er træningshold og arrangementer til børnefamilier med hund i Danmarks Civile Hundeførerforenings lokale afdelinger. Det kræver, at de frivillige i de 121 afdelinger rundt om i landet er klædt på til opgaven, hvorfor projektet også indeholder uddannelse af frivillige.

“Flere af projekterne har et stort fokus på frivillige indsatser i foreninger. Det er glædeligt, for de er en uundværlig brik i arbejdet med natur og friluftsliv. Både de aktive ildsjæle og det etablerede foreningsliv spiller en stor og vigtig rolle i at samle mennesker, herunder børn og unge, om fælles interesser i naturen,” siger Annesofie Bjerre.

Udlodningsmidler til Friluftsliv er en del af overskuddet i Danske Lotteri Spil og Det Danske Klasselotteri. Næste frist for ansøgninger om nationale udviklingsprojekter er 15. februar 2025. Ansøgere er velkommen til at kontakte tilskudsadministrationen for råd, sparring og vejledning – også gerne forud for den egentlige projektudvikling.

Det har de støttet
Fremtidens Lystfiskere
Danmarks Sportsfiskerforbund, 2.500.000 kr.

En hund efter natur
Danmarks Civile Hundeførerforening, 1.500.000 kr.

Bier, baner og biodiversitet
Dansk Automobil Sports Union, 1.085.000 kr.

Møns Klint – UNESCO Camp
GeoCenter Møns Klint, 200.000 kr.

Nationale udviklingsprojekter er større projekter, der udvikler og fremmer friluftsliv på et nationalt plan.

Kilde Friluftsrådet