Nye tal viser en positiv udvikling i organdonation efter cirkulatorisk død (DCD) – hjertedødskriteriet. Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde glæder sig over, at flere alvorligt syge patienter, der står på venteliste til et livreddende organ, dermed får en ny chance.

Foto JTL

16 ekstra organdonationsforløb med i alt 34 modtagere af organer. Det er den foreløbige status i år for organdonation efter cirkulatorisk død (DCD); en metode, der blev taget i anvendelse sidste år.

Organdonation efter DCD betyder, at en person – som selv eller hvis pårørende forinden har givet samtykke til organdonation – donerer organer, når sundhedspersonale har konstateret, at hjertet er stoppet med at slå, at vejrtrækningen er ophørt, og at døden dermed er indtrådt. Tidligere kunne organdonation kun ske efter hjernedødskriteriet. Læs mere om DCD i linket herunder.

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde hilser den aktuelle udvikling velkommen:

Hvert år er der mennesker, der mister livet, mens de venter på at få transplanteret et nyt organ. Men medicinske og teknologiske fremskridt gør det nu muligt at udvide gruppen af organdonorer, og dermed kan man redde flere kritisk syge patienter, som har brug for et livreddende organ. Og når organdonation efter cirkulatorisk død er indført på alle universitetshospitaler, vil vi kunne redde endnu flere liv, som i dag går tabt, fordi vi mangler organer.

På nuværende tidspunkt foretager Rigshospitalet, Aarhus Universitetshospital og Odense Universitetshospital denne type organdonation, og Aalborg Universitetshospital arbejder også på at kunne foretage DCD.

Som led i den nye nationale handleplan for organdonation, som regeringen indgik med en række partier i juni i år, vil man følge implementeringen af DCD for at vurdere, om flere sygehuse skal udtage organer efter cirkulatorisk død.

Læs om den nye nationale handleplan for organdonation her

Fakta om cirkulatorisk død og transplantation
Tidligere har det i Danmark kun været muligt at transplantere organer fra afdøde patienter, som var konstaterede døde efter al hjerneaktivitet var ophørt (hjernedød).

De personer, der efter deres død kan give organer, er i alle tilfælde patienter med svære dødelige skader i hjernen, hvor videre behandling er udsigtsløs, og det er besluttet at afslutte livsforlængende behandling.

Med implementeringen af DCD i Danmark forventes det, at donorpotentialet øges betragteligt. Ifølge Sundhedsstyrelsen forventes hjertedødskriteriet at kunne øge donorraten med op mod 35 afdøde donorer årligt, når det er fuldt implementeret.

Læs mere om DCD-organdonation på Sundhedsstyrelsens hjemmeside

Læs her.