Studerende fra Roskilde Universitet udstiller deres projekter på årets Roskilde Festival. Målet er at få festivaldeltagerne til at reflektere over miljømæssig og social bæredygtighed.
Når deltagerne på årets Roskilde Festival bevæger sig rundt på pladsen, kan de mellem koncerterne støde på 14 projekter udarbejdet af RUC-studerende. Hver kreation sigter mod at engagere og udfordre publikum med fokus på både økonomisk, miljømæssig og social bæredygtighed.
Blandt andet kan man jamme sammen med sine venner ved en interaktiv lydinstallation, hvor afstandscensorer styrer, hvilken musik man skaber. Du kan også komme tættere på dine venner ved at spille et labyrintspil, hvor det kræver samarbejde fra flere spillere at løse opgaven.
Alle materialer brugt i RUC-projekterne er genbrug, og bæredygtighed på alle niveauer er centralt for konceptet. Det er Roskilde Universitets kreative værksted FabLab, der har givet de studerende rådgivning, plads og værktøjer til at føre deres idéer ud i livet.
Stilhed under stormen
Et af projekterne er en tænkeboks, hvor festivaldeltagerne kan få et afbræk fra den larm og det kaos, der kan herske på pladsen. Meningen er, at man inde i den lydisolerede boks kan trække sig fra de mange stimuli udenfor, trække vejret og være sig selv i nogle minutter.
”Folk har brug for en tænkeboks, fordi vi lever vi i en tid, hvor vi konstant bliver ramt af indtryk fra alle sider. Det kan være enormt svært at indse, at man har behov for at komme væk fra det hele, før man mærker stilheden,” forklarer Marika Plenge Schütt, som læser humanistisk-teknologisk bachelor på RUC og er en af to skabere af tænkeboksen.
Begge har været på festival før, og begge har haft svært ved at finde sig til rette i larmen og mylderet på pladsen og i campingområdet.
”Det er svært, når alle mulige mennesker har forventninger til, at man er i et bestemt humør. Det handler om en forståelse af, hvad sundhed – og især mental sundhed – er. Vi er så overstimulerede hele tiden, og det kan føre til en følelse af udbrændthed og stress. Det er vigtigt, at man får noget ro på og tager en pause fra tingene,” siger Emil Nielsen, som er Marikas studiekammerat og medskaber af tænkeboksen.
Marika er enig.
”Festivaler er jo ikke nødvendigvis for alle, men det kan de måske nemmere blive, hvis man prøver at arbejde med mental bæredygtighed og at skabe et rum til alle, så man ikke bliver overvældet,” siger hun.
Hvordan har din livmoder det?
Et andet projekt handler om kvinders livmoder og helbred og har titlen ”How’s Your Uterus?”. Det er Katja, Lotta og Anna fra den humanistisk-teknologisk bacheloruddannelse, som står bag projektet, hvor de har kreeret en livmoder af et gammelt whiteboard, hvor festivaldeltagerne så kan skrive, hvordan de forholder sig til deres reproduktive organer.
”Idéen opstod i forbindelse med vores semesterprojekt, som handlede om spiraloplægning hos unge kvinder og deres oplevelser med det. Vi fandt ud af, at det kan være ret tabuiseret at tale om de her ting åbent med sine veninder,” forklarer Katja.
Meningen er, at festivaldeltagerne kan skrive både deres gode og dårlige oplevelser og erfaringer med deres livmoder på whiteboardet. Ifølge de tre kvinder er det vigtigt, at man åbner op for både de negative, positive, svære og fjollede indfald for at bryde tabuet.
”Ønskescenariet er jo, at to kvinder går over og skriver på samme tid, og begge siger, har du også ondt i maven? Og så nikker de og har så ligesom den her fælles oplevelse,” siger Lotta.
”Vi starter bare samtalen med vores projekt. ’How’s your uterus’ er jo et åbent spørgsmål, der kan besvares på mange måder, så vi har egentlig bare lagt det ud til folk at tage dialogen,” fortæller Anna.
”Det er kun fint med en kombination af seriøse og useriøse ting. De useriøse bidrag på livmoderen er også en del af det. Det hele er jo folks oplevelser,” slutter Katja.