På få år er skovbegravelser og askespredninger blevet populært, og sidstnævnte er nu endestationen for mere end ti procent af de kremerede på landsplan. Det viser nye tal fra Danske Krematoriers Forening.

Et stigende antal danskere vælger havet eller skoven som sidste hvilested. Foto: PR.

Ni ud af ti danskere bliver kremeret, og et stigende antal får efterfølgende deres aske spredt over havet eller urnen nedsat på en skovbegravelsesplads. Andelen, der vælger askespredning, er ifølge nye tal fra Danske Krematoriers Forening vokset til at udgøre 10,5 procent af alle kremerede i 2023, og inden for skovbegravelser vokser antallet af urnenedsættelser i skovbunden år for år.

– Der er stor interesse for skovbegravelser på Ledreborg generelt, og antallet af urnenedsættelser i skoven er stigende. Vi ser også flere og flere, der reserverer en plads, fordi de har besluttet sig for, at det er her, de en dag skal ligge, siger Silvia Munro, der driver Ledreborg Skovbegravelsesplads.

Ikke et fravalg af kirken
Selvom man måske kunne tro noget andet, så handler valget af hav eller skov ikke nødvendigvis om et fravalg af folkekirken. Der føres ikke statistik for religiøst tilhørsforhold for de mennesker, der vælger askespredningen, men på skovbegravelsespladserne tilhører omkring to tredjedele af de nedsatte urner medlemmer af folkekirken.

– To tredjedele af de nedsatte urner, har været medlemmer af folkekirken. Heraf er det omkring halvdelen, der har en bisættelse inden, og der er også nogle tilfælde, hvor præsten tager med ud i skoven, eller hvor der afholdes en kisteceremoni under trækronerne, fortæller Silvia Munro og tilføjer:

– En kisteceremoni i skoven kan være rigtig smuk, og det er bestemt noget, vi regner med at se flere vælge i fremtiden.

FAKTA:
• Fra man er fyldt 15 år, kan man tage stilling til, om man vil kremeres eller jordbegraves. Hvis man ikke selv tager stilling, er det op til de efterladte at blive enige om, hvad der skal ske.
• I 1975 blev askespredning over havet en mulighed med en særlig tilladelse fra Kirkeministeriet. Siden 2005 er det tilstrækkeligt, at ønsket blot foreligge skriftlig.
• I 2015 valgte 2822 at få deres aske spredt over havet, og i 2023 var det steget til 5282.
• Fra 2008 blev skovbegravelser mulige i Danmark, og i 2014 åbnede den første skovbegravelsesplads i Kohaveskoven i Odense Kommune.
• I 2018 åbnede den første skovbegravelsesplads i privatejet skov ved Stensballegaard Gods i samarbejde med Horsens Kommune. I den forbindelse blev Skovbegravelse Administration etableret.
• Skovbegravelse Administration står i dag for i alt 20 skovbegravelsespladser i samarbejde med en række skovejere og de respektive kommuner. Der etableres flere løbende i hele landet.
• En skovbegravelsesplads er et urnegravsted for minimum ti år. Der kan de fleste steder markeres med en mindeplade i A5- størrelse.
• Alle uanset religiøst tilhørsforhold kan erhverve et gravsted på en skovbegravelsesplads.

Skovbegravelse ApS har siden 2018 samarbejdet med kommuner og skovdistrikter over hele landet om at åbne skovbegravelsespladser. Læs mere og følg med på Skovbegravelse.dk vedrørende åbning af nye skovbegravelsespladser.