Det er ikke nødvendigvis en god idé at investere millioner i reduktion af overløb, hvis effekten kun kan måles i promiller. Faktisk får vi mere miljø for pengene ved at prioritere anderledes, viser en gennemgang i Fors.

Bjergmarken Renseanlæg i Roskilde Fors A/S

Egentlig var målsætningen, at Fors’ skulle reducere overløb med 50 procent inden 2025 ud fra bestyrelsens ønske om at reducere miljøpåvirkningen af havmiljøet i den indre Isefjord og Roskilde Fjord. Men en stor gennemgang af data viser både, at den indsats kræver en investering på 843 millioner kroner, og endnu vigtigere, at effekten deraf vil være forsvindende lille – konkret en kvælstofreduktion på op til 0,25 procent og en fosforreduktion på mindre end to procent.

Til gengæld har gennemgangen også tydeliggjort vigtigheden af data og dannet grundlag for andre indsatsområder med større effekt.

”Selvom vores oprindelige mål om overløbsreduktion viste sig at være både dyrt og meget lidt effektivt ift. næringsstofsreduktion, har det banet vejen for værdifuld viden: At det er nødvendigt at se på det enkelte vandløb, sø eller fjord og dens kontekst for at kunne vurdere, hvordan man bedst opnår en reduktion af næringsstoffer netop dér,” forklarer Lars Wiboe Pilmann, der er programleder i Plan og Udvikling i Fors og uddyber:

”Ser man på den totale kvælstofbelastning i de to fjorde, udgør Fors’ bidrag mindre end ti procent, og det er totalen af både renset spildevand, regnvand og overløbsvand. Derfor vil effekten af en overløbsreduktion også være ubetydelig. Derfor skal vi alligevel investere massivt i at mindske miljøpåvirkningen, men det skal gøres smart, og hvor vi får mest miljø for pengene,” forklarer Lars Wiboe Pilmann, der er programleder i Plan og Udvikling i Fors.

På baggrund af det store gennemgangsarbejde er der nu opsat måleudstyr på alle renseanlæg og på alle bassiner, hvorfra der kan ske overløb. Et fornuftigt datagrundlag er nemlig afgørende for at kunne lægge kræfterne dér, hvor det giver mening.

Ved hjælp af bedre styring er det også lykkedes at opnå en overløbsreduktion på 15 procent på to ud af tre såkaldte ’strenge’ i Roskilde til en omkostning på blot en halv million kroner til rådgivning og programmering.

Det oprindelige mål om at reducere overløb fra Fors’ anlæg med 50 procent inden 2025 er sat på pause på baggrund af gennemgangsarbejdet. Den omfattende mængde viden benyttes nu til at målrette Fors’ fremadrettede indsatser på bedst mulig vis.

Fakta om Fors’ kvælstof- og fosforpåvirkning af indre Isefjord og indre Roskilde Fjord

  • I indre Isefjord står Fors for ca. tre procent af kvælstofbelastningen og ca. 32 procent af fosforbelastningen. Udledningen består af renset spildevand, regnvand og overløbsvand tilsammen.
  • Isoleret står Fors’ overløb for ca. 0,3 procent af kvælstofbelastningen og ca. to procent af fosforbelastningen i indre Isefjord.
  • I Roskilde Fjord står Fors for ca. ni procent af kvælstofbelastningen og ca. 34 procent af fosforbelastningen. Udledningen består af renset spildevand, regnvand og overløbsvand tilsammen.
  • Isoleret står Fors’ overløb for ca. 0,5 procent af kvælstofbelastningen og ca. 3,5 procent af fosforbelastningen i indre del af Roskilde Fjord.

Kilde.