Tjørnegårdskolen og Hedegårdenes Skole får nye udearealer, som skal give eleverne bedre muligheder for udfoldelse, en flottere velkomst til skolerne og løfte lokalområderne.

Indgangen til Tjørnegårdskolen hvor besøgende fremover blive mødt af legende børn og en skole med træbeklædte og grønne facader. (Pressefoto)

De to skoler – og lidt senere Østervangsskolen, og Sct. Jørgens Skole – er alle en del af byrådets ønske om at skabe “åbne og forskønnede skoler som lokalt kulturelt samlingspunkt”.

Skole- og Børneudvalget og Plan- og Teknikudvalget har nu i fællesskab sat arbejdet i gang for de første to skoler, Tjørnegårdskolen og Hedegårdenes Skole.

– For elever, forældre og medarbejdere på skolerne er det et stort plus, at udearealerne bliver mere indbydende og spændende at lege og færdes i. Jeg er derfor glad for, at byrådet har afsat midler til at give udearealerne et gedigent løft, siger formand for Skole- og Børneudvalget Bent Jørgensen.

– Når vi opgraderer og åbner de fire skolers udearealer og ankomstområder er det også vigtig, at projekterne ses i sammenhæng med vores tanker om byudvikling i de kvarterer, som skolerne ligger i. Tjørnegårdskolen vil åbne sig mere mod både Hyrdehøj og “Byens haver” ved Æblehaven/Rønnebærparken. Hedegårdenes Skole vil tilbyde attraktive faciliteter for alle i svømmehalskvarteret, siger Claus Larsen, Plan- og Teknikudvalget.

Flere aktiviteter og mere grønt
På Tjørnegårdskolen er den grundlæggende idé at omlægge skolens parkeringsområde til et dobbeltsidet parkering med samme antal parkeringspladser. Det giver plads til et nyt lege- og aktivitetsområder i skolens nordvestlige hjørne. Besøgende vil blive mødt af legende børn i stedet for den mennesketomme parkering. Hovedindgangen og ankomstområdet omlægges også, så man møder en skole med træbeklædte og grønne bygningsfacader.

På Hedegårdenes Skole ændres både skolens forplads og skolegården. Forpladsen skal være en ny grøn og imødekommende indgang til skolen fra Københavnsvej. Den nedslidte skolegård får et stort løft, så den i fremtiden vil indbyde til leg og bevægelse – også for lokalområdets beboere efter skoletid.

Planen indeholder også nogle andre mindre projekter i svømmehalskvarteret, som skal skabe åbne og livlige områder med bedre mødesteder i kvarteret.

Fakta
Projektet for ankomst, parkering- og legeområderne på Tjørnegårdskolens vestside igangsættes i 2023.

Projektet for en ny forplads og skolegård for Hedegårdenes Skoles samt udvalgte mindre projekter i svømmehalskvarteret igangsættes i 2024.

Projekterne for Østervangsskolen og Sct. Jørgens Skole påbegyndes i henholdsvis 2024 og 2025.

Økonomien for de to første projekter estimeres til 11,5 mio. kr. for Tjørnegårdskolen og 7,4 mio. kr. for Hedegårdenes Skole.

Der er afsat 4 mio. kr. i hvert af årene 2022, 2023 og 2024 til “åbne og forskønnede skoler som kulturelt samlingspunkt”.

Yderligere er der afsat 1 mio. kr. i 2023 til “skolegårde og udendørs læringsrum”, og 2,6 mio. kr. i 2022 til “svømmehalskvarteret”.

Dertil kommer en indtægt ved salg af den kommunalt ejede ejendom Bymarken 8, der ikke længere anvendes af ungdomsskolen.

Kilde.