Ligesom alle andre kommuner, står Roskilde over for en alvorlig situation i forhold til at rekruttere og fastholde nok medarbejdere. Det er en dagsorden som kommer til at fylde både i byråd, i fagudvalgene og i kommunens ledelse.

Foto ABW

For at få mere viden, har byrådet fået lavet en undersøgelse af muligheder og udfordringer i arbejdet med at fastholde og rekruttere velfærdsmedarbejdere hos Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd (VIVE).

VIVE peger i konklusionen på syv opmærksomhedspunkter, hvor den demografiske udvikling vejer tungt. I 2031 vil Roskilde Kommune have knap 60 % flere borgere på +80-år og knap 20 % flere 0-5 årige. Det sker samtidig med, at arbejdsstyrken og dermed også andelen af skatteydere til at betale for velfærden bliver mindre.

Ikke bare en snuptagsløsning
– Nu har vi fået værdifuld viden med VIVE’s rapport. Der findes ikke en snuptagsløsning på de udfordringer. Det kræver konkret dialog med lærere, pædagoger, sosuer og sygeplejersker. Jeg tror, at vi skal finde forskellige løsninger på de forskellige områder. Og vi skal finde dem sammen med medarbejderne, udtaler borgmester Tomas Breddam.

Rapporten fra VIVE peger på at i Roskilde Kommune skiftede 20,7 % af medarbejderne job i 2021. Det ligger over landsgennemsnittet på 19,1 %. Rapporten viser også at der er behov for at styrke modtagelsen af nye medarbejdere.

– Jeg er optaget af, at vores medarbejdere kan bruge deres faglighed fuldt ud. Og her kan vi nok øge arbejdsglæden ved at se på de rammer, vi tilbyder dem. Vi kommer også til at samarbejde tættere med uddannelsesinstitutionerne, tilbyde vores ledere uddannelse og hjælpe dem bedre, og så skal vi helt sikkert blive bedre til at byde nye medarbejdere velkommen og få dem godt i gang i deres nye job, fortæller Tomas Breddam.

Højt på agendaen fremover
Opgaven med rekruttering og fastholdelse er højt på agendaen i Roskilde Kommune. Løsninger skal drøftes i alle fagudvalg og med medarbejderrepræsentanter. Alle ledere arbejder allerede med at styrke fremtidens arbejdsplads på eget område, og der er fra centralt hold fokus på at udvikle lederkompetencerne, forbedre velkomsten af nye medarbejdere og kommunen lancerer kampagner for at tiltrække flere ansøgere.

Undersøgelsen fra VIVE er netop offentliggjort og bygger på spørgeskemabesvarelser fra 1277 medarbejdere og 167 ledere samt en kvantitativ analyse af registerdata for personaleomsætning.

Hent rapporten om rekruttering og fastholdelse af velfærdsmedarbejdere i Roskilde Kommune her

Kilde.