Sidste år blev der indsamlet 5.500 tons madaffald i Roskilde Kommune. Affaldet er de seneste år blevet kørt til Sønderjylland til videre behandling. Nu vil alle ARGOs ejerkommuner vælge en ny løsning, hvor madaffaldet – via et pitstop i Ølstykke – bliver kørt til bioforgasning ved Odense. Det oplyser Roskilde Kommune i en pressemeddelse.

Det madaffald, vi alle sammen sorterer i de grønne bioposer, bliver i sidste ende til to produkter; biogas og gødning til markerne. Først bliver affaldet forbehandlet, hvor de grønne poser tages fra og madresterne bliver knust til en fugtig “pulp”. Pulpen sendes videre til et biogasanlæg, hvor den “gærer” og biogassen bliver opsamlet. Restproduktet bliver spredt som gødning på marker.

“Her i Roskilde Kommune har vi indsamlet madaffald de sidste 3-4 år. Nu kommer flere og flere kommuner under ARGO med – og mængden vil stige. Derfor arbejder ARGO med et langsigtet udbud af forbehandling og bioforgasning af affaldet baseret på høje miljøkrav til både behandling og slutprodukter”, fortæller formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui. Løsningen betyder, at madaffaldet skal omlastes i Roskilde, hvorfra det vil blive kørt til Ølstykke, hvor firmaet Gemidan bygger et nyt forbehandlingsanlæg. Efter forbehandlingen bliver pulpen kørt til bioforgasning ved Odense.

Selvom affaldet skal ud på en rejse med lastbiler, er det CO2-mæssigt stadig en rigtig god løsning at sortere det fra fremfor at brænde det.

Fakta.
Roskilde Kommune startede indsamlingen af madaffald fra husholdningerne, som led i den nye affaldsordning i etaper i 2017. Med udgangen af 2018 blev der indsamlet madaffald fra alle husstande og kommunale institutioner i kommunen. Der blev i 2019 indsamlet 5.500 tons madaffald i Roskilde Kommune.

Taksten, som kommunerne skal betale for behandling af madaffald, vil ifølge ARGO maksimalt ligge på niveau med taksten for forbrændingsegnet dagrenovation.

ARGO har tilbage i 2018 undersøgt forskellige løsningsmuligheder for behandling af madaffaldet og fandt i den sammenhæng, at der findes adskillige private virksomheder, som kan løse opgaven. På den baggrund gennemførte ARGO sidste år et udbud og bad relevante virksomheder om at give tilbud på behandling og bioforgasning af madaffald fra de ni kommuner. Der kom fire tilbud, og på baggrund af en samlet vurdering af pris, udbytte af biogas, kvalitet af gødningsproduktet, miljøforhold m.m. vandt virksomheden Gemidan A/S udbuddet.