I Roskilde Kommune er 26 offentlige legepladser fra det nye år blevet røgfrie. Tiltaget er sket som led i et større projekt om at skabe røgfrie miljøer for børn og unge, i håbet om at se den første røgfrie generation i 2030.

I efteråret 2019 blev det politisk besluttet, at alle offentlige legepladser i Roskilde Kommune skulle være røgfrie, og den 13. februar 2020 bliver tiltaget indviet: – Mange børn og voksne vil gerne færdes i et røgfrit miljø, også når de er udenfor. At beskytte særligt børn og unge mod tobaksrøg kan de fleste heldigvis se fornuften i, og derfor tror vi også på, at langt de fleste vil respektere henstillingen og vælge ikke at ryge på legepladserne, udtaler Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget.

Røgfri legepladser handler ikke om at gå efter rygerne, men derimod røgen. Derfor er det helt bevidst, at skiltene er udformet som en venlig henstilling, så borgerne ikke mødes af forbud og en løftet pegefinger.

Åbningsceremoni i børnehøjde.
Selve indvielsen foregår: torsdag den 13. februar klokken 9.30-10.45.

Arrangementet sker i smukke og historiske omgivelser ved Roskilde Fjord, når det afholdes på legepladsen Søstjernen ved Vikingeskibsmuseet.

Arrangementet åbnes af Morten Gjerskov, formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget, og herefter vil den sangglade børnehave Bredgade synge et par sange. Da arrangementet foregår i børnenes tegn er der også besøg af Ballonkongen, som vil lave sjove og kreative ballondyr til børn og barnlige sjæle.

Samarbejde på tværs.
Roskilde Kommune er en del af partnerskabet Røgfri Fremtid, som er initieret af Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden, hvor visionen er at se den første røgfrie generation i 2030.

I Roskilde Kommune er et lokalt samarbejde oprettet, kaldet Røgfrit Roskilde, som er et samarbejde mellem mere end 24 aktører, herunder kommunens borgere, lokale foreninger, folkeskoler, ungdomsuddannelser, almen praksis mv. Samarbejdet har ført til det konkrete forslag om, at offentlige legepladser skal være røgfrie.

Røgfri legepladser er et skridt på vejen til at nå visionen om at skabe et røgfrit Roskilde, og det lokale samarbejde arbejder på at indføre flere røgfrie miljøer og udearealer i løbet af 2020.

FAKTA.
Roskilde Kommune er, sammen med mere end 200 andre partnere, en del af partnerskabet Røgfri Fremtid, der alle arbejder med visionen om et røgfrit samfund.
Den fælles vision er, at i 2030 skal ingen børn og unge ryge, og hvor færre end 5% af den voksne befolkning ryger. 

Flertallet af de danskere, der ryger i dag, begyndte på det som teenagere. Starter man med at ryge i en tidlig alder, har man højere risiko for at blive storryger og med tiden udvikle en tobaksrelateret sygdom.