Efter et år med de nye kriterier er antallet af borgere på akutlisten næsten halveret, ligesom ventetiden på boliger er også faldet markant.

De nye kriterier for kommunens boligsociale venteliste, også kaldet akutlisten, trådte i kraft 1. september sidste år. Et år senere er antallet af borgere på listen gået fra 303 borgere til 155 borgere, et fald på 148 borgere:

Foto: Roskilde Kommune.

–    Nu har vi nogle klare, gennemskuelige kriterier, hvilket betyder, at borgerne ved, hvad de kan regne med. Det passer også fint med, at vi har oplevet en nedgang i antallet af henvendelser fra frustrerede borgere, der ikke forstår, hvorfor de ikke kan få en bolig, fortæller Tomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune.

De nye kriterier har ikke ført til et øget antal husvilde borgere, som akut mister sin bolig og står helt uden mulighed for tag over hovedet, f.eks. pga. brand eller lignende. Borgere ser ud til at vælge nye veje i jagten på en bolig fremfor at prøve den boligsociale akutliste.

Ventetiden er også faldet
Det er ikke kun antallet af borgere på listen, der er faldet markant. Det er ventetiden på en akutbolig også:

–    For et år siden skulle borgerne på akutlisten typisk vente 1-1½ år. I dag er vi nede på omkring seks måneder for en familiebolig, og hvis du kan betale mere end 7.000 kr. kan ventetiden komme helt ned på 1-3 måneder, fortæller formanden for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen.

Til gengæld er ventetiden typisk 9-12 måneder for borgere, der kun kan betale en lav husleje, fordi der er relativt færre billige boliger i forhold til behovet.

Skal have et uforudsigeligt boligproblem
Efter de nye kriterier skal borgerne blandt andet have et akut, uforudsigeligt boligproblem, som de ikke selv kan løse. Et andet vigtigt kriterie er, at man skal indstilles af en sagsbehandler, hvilket primært sker gennem den åbne rådgivning GRO og Roskilde Jobcenter. Det er også her, at borgere får at vide, hvis de ikke opfylder de samlede kriterier.

FAKTA

  • Akutlisten bruges også til at finde boliger til kommunens flygtninge, men her falder antallet også løbende, blandt andet fordi kommunen modtager færre flygtninge. I september 2018 stod der 186 “boligsociale borgere” og 117 flygtninge på den boligsociale venteliste, mens der i september 2019 står 89 “boligsociale borgere” og 66 flygtninge.
  • Kommunen forventer at få anvisningsret til færre boliger fremover, fordi boligselskaberne skal renovere og sammenlægge boliger de kommende år. Mens renoveringen står på, skal borgerne genhuses og det vil gå forud for den kommunale anvisning.
  • Borgere på listen får ikke tildelt bolig efter anciennitet, men efter en individuel vurdering af den enkeltes behov og boligens relevans som en del af hjælpen.