Hver dag begynder 40 børn og unge at ryge – og denne udvikling arbejder gruppen Røgfrit Roskilde stærkt på at ændre gennem flere tiltag. Et af tiltagene er en hel uge fyldt med aktiviteter i både idrætsforeninger, klubber og til den årlige Rabalder Festival.

22 partnere fra lokale foreninger, klubber, skoler og frivillige ildsjæle har meldt sig ind i kampen om et Røgfrit Roskilde i samarbejde med Sundhedscentret, Roskilde Kommune.

Foto: abw

I uge 35 afholder Røgfrit Roskilde en kampagneuge, som skal sætte fokus på tobaksrygning og dets risici via lege, quizzer og kolde facts. De forskellige aktiviteter målretter sig primært til børn og unge i håbet om at forebygge rygestart:

– Alle kan blive enige om, at ingen børn og unge skal begynde at ryge. I lyset af at flere begynder at ryge, synes vi i kommunen, at det er vigtigt at fortsætte med at sætte fokus på de risici, der er ved tobaksrygning – og netop her giver en kampagneuge god mening”, fortæller formand for Sundheds- og Omsorgsudvalget Morten Gjerskov.

Tobaksstafet, ‘byg-din-egen-cigaret’ og dilemmaspørgsmål
Ugen byder på en række aktiviteter, som har til formål at skabe en bred viden om rygning, og de problematikker, der opstår, når man vælger at ryge – og det gælder både på de sociale og fysiske parametre.

I løbet af ugen har aftenklubberne mulighed for at prøve forskellige aktiviteter i Sundhedseksperimentariet. Her kan de unge lære mere om de risici, der er ved tobaksrygning gennem quiz, dilemmaspørgsmål og udforske cigarettens indhold. I de lokale idrætsforeninger er der også lejlighed til at mærke tobaksrygningens påvirkning på konditionen gennem fysiske aktiviteter. De kan nemlig afprøve på egen krop, hvordan det føles at have rygerlunger, når de kun må trække vejret gennem et sugerør – mens de er hårdt fysisk aktive – eller de kan lave tobaksstafetten, hvor de både bliver klogere på røg og få motion i samme omgang.

Hvis man som lokal idrætsforening eller aftenklub er interesseret i at få Sundhedseksperimentariet ud eller modtage en ‘tobakspakke’, kan man kontakte Mia Karrebæk på miakj@roskilde.dk.

Borgerne i Roskilde vil også støde på ekstra information om tobaksrygning, når de møder op hos deres læge. For 31 almen praksisser i Roskilde har sagt ja til at støtte op om kampagneugen og sætte ekstra fokus på emnet i ugens løb.

Ugen slutter af med et brag til 10-års jubilæet til Rabalder Festivalen – en kulturfestival, hvor man kan gå på opdagelse i det kreative byrum Musicon. Her vil der være rig mulighed for at prøve at ‘bygge-en-cigaret’, tip en 13′, vinde præmier og mange flere spændende og lærerige aktiviteter.