Tour de France bliver set af flere hundrede millioner tv-seere i mange lande, og i 2021 vil de mange cykelinteresseredes øjne være rettet mod Roskilde, hvor løbets 2. etape, efter en prolog i København, for alvor sætter Roskilde på verdenskortet.

Første linjeløbsetape af verdens største cykelløb skydes i gang i Roskildes gader – imens tonerne fra Roskilde Festival rinder ud. Musik, kultur og sport i verdensklasse vil smelte sammen i en historisk stor folkefest en julidag i 2021. Etapen går fra Roskilde over Storebæltsbroen til Nyborg.

– Dette er en unik mulighed for at vise verden vores fantastisk natur, kulturarv og fællesskab med vikingeskibsmuseet, domkirken og festivalens Orange Scene. Kulturliv, turisme og forretninger vil nyde godt af opmærksomheden længe efter, feltet har forladt byen, siger borgmester i Roskilde Kommune, Joy Mogensen.

Det forventes, at sammenlagt 930.000 tilskuere vil følge Tour de France-etaperne på dansk jord, hvoraf ti procent vil være besøgende fra udlandet. Og foruden markedsføringsværdien af, at Danmark bliver eksponeret internationalt i forbindelse med løbet, anslår beregninger, at de udenlandske gæster vil lægge 112 millioner kroner i ekstra turismeomsætning.

– På pressemødet i dag glæder jeg mig til at vise statsministeren, erhvervsministeren, Christian Prudhomme – ja, hele verden – en flig af alt det Roskilde har at byde på, og til at sige en stor tak til A.S.O for at komme til Alle Tiders Roskilde, siger Joy Mogensen.

Tour de France har tidligere gæstet lande som Holland, Belgien, Tyskland, Storbritannien, Irland og Spanien, men visittet i Danmark bliver det første.

Byrådet vedtog i maj 2017 at bruge fem millioner kroner på at forsøge at få starten på anden etape i verdens største cykelløb til at foregå fra domkirkebyen. Den satsning er nu en realitet. Herudover forventes der omkostninger i forbindelse med afholdelse på mellem tre og fem millioner kroner.

Pressen er velkommen til pressemøde mod fremvisning af pressekort på Vikingeskibsmusset, planen ses herunder. Pressemødet afholdes på engelsk og kan følges live på Roskilde Kommunes Facebookside.

Hvordan kommer ruterne til at se ud?
Første etape – ca.13 km. enkeltstart i København.
Åbningsetapen starter ved H.C. Andersens Boulevard og slutter ved Rådhuspladsen i København. Ruten vil gå gennem hjertet af København og passere forbi bl.a. Amalienborg, Nyhavn og Christiansborg.

Anden etape – ca. 190 km. fra Roskilde til Nyborg.
Anden etape starter centralt i Roskilde. Ruten ender i Nyborg og vil på vejen passere over Storebæltsbroen, hvor der forventes mulighed for sidevind og chancer for udbrud.

Tredje etape – ca. 170 km. fra Vejle til Sønderborg.
Den sidste danske etape starter i Vejle, hvor ruten bl.a. passerer Jellingstenene og Christiansfeld og slutter i Sønderborg, hvor lufthavnen ligger ca. 5 km. fra etapemål.