Selv om mange borgere er uden job, kan det være svært at finde det rigtige match mellem arbejdsgiver og medarbejder. Den udfordring tog Roskilde Jobcenter op på en ny måde ved et stort rekrutteringsarrangement forleden. Her trodsede borgere snevejret for at blive matchet op med en af de brancher, der tørster mest efter arbejdskraft – nemlig transportbranchen.

Der var nok at se til på parkeringspladsen bag rådhuset mandag eftermiddag. De ca. 150 fremmødte kunne nemlig, i anledning af åbningen af en ny chauffør- og lagerskole, få jobbet som chauffør eller lagermedarbejder helt ind under huden. De kunne bl.a. prøve kræfter med at stable paller, bakke uden om forhindringer og få en forsmag på chaufførjobbet fra forsædet af en lastbilssimulator.

Pressefoto Roskilde Kommune

Det var også muligt for de interesserede at stille spørgsmål og møde dem, der kan blive deres fremtidige arbejdsgivere. Flere repræsentanter fra branchen mødte op, herunder transportvirksomhederne Remondis A/S, Viggo Petersen Eftf. A/S og Transportens Udviklingsfond, som dukkede op med en kæmpe lastbilsimulator. En af partnerne i projektet er Peter Flensted fra vikarbureauet Flyers ApS. Han håber at kunne tiltrække nye kræfter til branchen:

– Jeg håber, der er rigtig mange ledige, som får interesse for faget. Det er altid rarere at have nogle, som selv har valgt jobbet, i stedet for nogle, der føler sig presset ud i det. Jeg tror, det her er en måde at gøre folk oprigtigt interesserede på, siger Peter Flensted. Det fik han ret i. Omkring 70 borgere skrev sig op til chaufførskolen ved arrangementet. De vil de kommende dage blive kaldt til samtale.

Stort skridt at træde ind i ny branche.
For at vække interessen for den nye chauffør- og lagerskole, der er den første af sin slags i Danmark, var der opsat en række stationer med lastbiler, en bus og et miniaturevogntog. De mange besøg ved stationerne og den lange kø til at skrive sig op til skolens optagelsessamtaler, vakte begejstring hos borgmesteren: – Jeg er er glad for, at så mange nysgerrige borgere mødte op. Det kan være et stort skridt at træde ind i en ny branche, så det er godt, at de fik svar på deres spørgsmål og også prøvede at sidde bag rattet i de forskellige køretøjer. Chaufførklassen hjælper folk i job og imødekommer transportbranchens efterspørgsel på arbejdskraft. Det er en win-win, siger Joy Mogensen.

Et værdifuldt samarbejde.
Det er ikke tilfældigt, at det er netop transport- og lagerbranchen, kommunen samarbejder med. Transportbranchen har nemlig svært ved at rekruttere den arbejdskraft, de skal bruge. Derfor er kommunen gået sammen om den nye Chauffør- og Lagerskole med vikarbureauet Flyers ApS, sprogskolen CLAVIS og køreskolen DEKRA. Sammen skal parterne hjælpes ad om at få ledige borgere igennem en uddannelse og ud i job: – Vores erfaringer viser, at det er en god investering at sende borgerne direkte ud til en branche, hvor deres arbejdskraft er efterspurgt. Samtidig får virksomhederne glæde af en gruppe borgere med motivationen i top. Så det er en rigtig god løsning for alle, siger Bent Jørgensen, formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget.

Bygger på gode erfaringer.
Chaufførskolen er efterfølger til pilotprojektet Chaufførklassen, hvor nytilkomne flygtninge med stor succes bliver uddannet som lastvognschauffører. Denne gang er målgruppen udvidet, og det er nu alle borgere på kontanthjælp og modtagere af integrationsydelse, der får muligheden. Der er skolestart allerede i uge 6.

FAKTA.
Chaufførskolen er finansieret af et beløb på 3.345.000 kr., som Roskilde Kommune har fået til projektet af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Samarbejdspartnerne i projektet er: Vikarbureauet Flyers ApS, sprogskolen CLAVIS, køreskolen DEKRA og Roskilde Kommune.
Målgruppen for projektet er kontanthjælpsmodtagere og modtagere af integrationsydelse, der har afsluttet et integrationsprogram.
De første elever starter på Chauffør- og Lagerskolen i uge 6.